Πώς θα την προλάβω;
Κάνει τη βελόνα στη ζυγαριά να κολλά και το αγαπηµένο µας τζιν να µην κουµπώνει, ενώ ενίοτε µπορεί να υπονοµεύει και την υγεία µας. Υπάρχει τρόπος να την νικήσουµε;
Τα οιστρογόνα, οι «συνήθεις ύποπτοι» για ό,τι καλό αλλά και ό,τι κακό συµβαίνει στο γυναικείο οργανισµό, είναι οι βασικοί υπεύθυνοι και για την εµφάνιση της κατακράτησης. Τι πρέπει να κάνουµε και τι να αποφύγουµε ώστε να µην βάλουµε την υγεία µας σε νέες περιπέτειες και να «ξεφουσκώσουµε» σε χρόνο-µηδέν;
Τι φταίει;
Το ενοχλητικό αυτό φαινόµενο οφείλεται κατά κανόνα στις ορµονικές αλλαγές που παρατηρούνται στον οργανισµό κατά τη διάρκεια του κύκλου, εξαιτίας της λήψης αντισυλληπτικών χαπιών ή κατά την εγκυµοσύνη. Επηρεάζεται όµως σηµαντικά και από τη διατροφή (κυρίως από την κατανάλωση αλµυρών τροφίµων) και τη λήψη συγκεκριµένων φαρµάκων, όπως τα αγχολυτικά, η κορτιζόνη και τα οπιούχα σκευάσµατα. Αποτέλεσµα; Το «φούσκωµα» της σιλουέτας και η αυξηµένη κατά ένα έως και τρία κιλά ένδειξη στη ζυγαριά.
Στη διάρκεια του κύκλου
Η κατακράτηση υγρών µπορεί να αποτελεί µέρος του προεµµηνορροϊκού συνδρόµου. Πρόκειται ουσιαστικά για µια παρενέργεια της περιόδου και παρατηρείται συχνότερα σε νεαρά κορίτσια τα οποία παράλληλα υποφέρουν και από έντονους πόνους κατά την έµµηνο ρύση. Το πρήξιµο ξεκινά κατά την αναµονή της περιόδου, καθώς τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων στον οργανισµό υποχρεώνουν τους νεφρούς να κατακρατούν περισσότερο νάτριο και στη συνέχεια περισσότερο νερό, προκειµένου να επέλθει ισορροπία. Σε αυτές τις περιπτώσεις συστήνεται τις δύο τελευταίες εβδοµάδες του κύκλου να περιορίζεται η λήψη υγρών (4-5 ποτήρια ηµερησίως, δηλαδή ένα µε ενάµισι λίτρο αρκούν) ώστε να µειώνονται το πρήξιµο και ο πόνος που οφείλονται στην κατακράτηση.
Στην εγκυµοσύνη
Στη διάρκεια της κύησης τα επίπεδα των ορµονών ανεβαίνουν, ενώ αλλάζει και ολόκληρη η µεταβολική λειτουργία του οργανισµού. Παράλληλα αυξάνεται σηµαντικά και ο όγκος του αίµατος για να καλύψει τις ανάγκες του εµβρύου, µε αποτέλεσµα η κατακράτηση υγρών να διευκολύνεται. Ως συνέπεια δηµιουργούνται οιδήµατα, κυρίως στα κάτω άκρα, τα οποία δεν είναι µόνο ενοχλητικά αλλά µπορούν και να θέσουν σε κίνδυνο την έκβαση της εγκυµοσύνης (οδηγώντας π.χ. στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης ή σε φαινόµενα προεκλαµψίας). Γι’ αυτό άλλωστε, ειδικά το καλοκαίρι που η λήψη υγρών εντείνεται λόγω της ζέστης, συνιστάται στις έγκυες να αποφεύγουν τελείως τα αλµυρά τρόφιµα.
Υπεύθυνο και το χάπι
Τα αντισυλληπτικά µιµούνται τον ορµονικό κύκλο των γυναικών και συνεπώς µπορούν να δηµιουργήσουν κατακράτηση υγρών, ειδικά όταν η διατροφή είναι πλούσια σε αλάτι. Τα «παλιάς κοπής» αντισυλληπτικά χάπια προκαλούσαν µεγαλύτερο πρόβληµα, καθώς είχαν υψηλότερη περιεκτικότητα σε οιστρογόνα και προγενεστερινοειδή. Τα νέας γενιάς χάπια ωστόσο, που περιέχουν όσο το δυνατόν λιγότερες ορµόνες, εµφανίζουν αυτή την παρενέργεια σε πολύ περιορισµένο ποσοστό.
Πάρτε τα µέτρα σας
• Αποφύγετε το αλάτι και τα αλµυρά τρόφιµα (αλλαντικά, τσιπς, σκληρά τυριά, µπατόν σαλέ κ.λπ.). Επιπλέον, περιορίστε τις κρυφές πηγές αλατιού όπως λευκό ψωµί, έτοιµες σάλτσες και σούπες, κύβους µαγειρικής, τουρσιά και παστά. Φροντίστε επίσης να ξεπλένετε καλά τα τρόφιµα που είναι σε κονσέρβα άλµης πριν τα καταναλώσετε.
• Περιορίστε την κατανάλωση µπίρας και οσπρίων, που, επειδή προκαλούν εντερικές ζυµώσεις, δηµιουργούν αέρια και εντείνουν το πρήξιµο.
• Εµπλουτίστε τη διατροφή σας µε φρούτα και λαχανικά, που είναι πηγές φυτικών ινών και πολύτιµων αντιοξειδωτικών στοιχείων.
• Χρησιµοποιείτε φρέσκα µυρωδικά όπως µαϊντανό, άνηθο και δυόσµο αντί για αλάτι για να δώσετε καλύτερη γεύση στο φαγητό.
Ειδικές κατηγορίες
Σε ασθενείς µε καρδιακή και νεφρική ανεπάρκεια παρατηρείται µια µορφή κατακράτησης υγρών απειλητική για την υγεία, αφού µπορεί να επιτείνει το πρόβληµα. Γι’ αυτό και στη φαρµακευτική τους αγωγή περιλαµβάνονται και διουρητικά ώστε να αποφεύγεται η διατάραξη των υγρών στον οργανισµό.
Μην ξεχνάτε ότι, παρότι δεν πρέπει να πίνετε πάρα πολύ νερό, δεν πρέπει και να το περιορίσετε πολύ, αλλιώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αφυδάτωσης. Για τον ίδιο λόγο δεν πρέπει να παίρνετε διουρητικά χωρίς ιατρική συµβουλή.
Της Αλεξίας Σβώλου
http://www.myworld.gr/site/content.php?sel=158&artid=652644
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tο lcitynews.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.