Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Οι 10 καλύτερες καντίνες της Αθήνας -Εκεί όπου σχηματίζονται ουρές για ένα ζεστό και ζουμερό βρώμικο [εικόνες]


Υπάρχουν μερικά σημεία της Αθήνας, σε κεντρικούς δρόμους, που ξέρεις ότι καθημερινά κατά τη διάρκεια της νύχτας πάντα θα συναντήσεις πολύ κόσμο. Αν δεν είσαι από εδώ θα απορήσεις. Αν πάλι είσαι, θα γνωρίζεις ότι πολύ απλά ως εκεί τους έχει σύρει...
η μύτη τους και το άδειο τους στομάχι που ζητά λιγο βρώμικο για να συνέλθει από το ποτό. Φυσικά αναφερόμαστε στις καντίνες και συγκεκριμένα στις καλύτερες καντίνες της Αθήνας. 
Λουκάνικα σε διάφορες εκδοχές, σουβλάκια, μπιφτέκια, σουτζούκια, κοτομπουκιές, σάντουιτς, κρέπες. Αυτό πάνω κάτω περιλαμβάνει το μενού που προσφέρουν οι καντίνες της Αθήνας. Αλλες διαθέτουν όλα τα παραπάνω, δίνοντας στον συνήθως μεθυσμένο ξενύχτη καταναλωτή μια μεγάλη γκάμα επιλογών, άλλες φτιάχνουν μόνο το «κλασικό» βρώμικο, αυτό με το λουκάνικο Φρανκφούρτης.


Της Βαρβάρας στην Πειραιώς
‘Μα πως γίνεται να με ρωτάς αν εδώ είναι η καντίνα της Βαρβάρας; Δεν τη ξέρεις; Μετά τη Βανδή είναι η δεύτερη πιο γνωστή εδώ γύρω.”, δηλώνει ο άντρας της Νίκος εμφανώς περήφανος για τη γυναίκα του και για τη δουλειά που κρατάνε μαζί εδώ και δεκαεφτά χρόνια, από τα σαράντα που μετρά ο έγγαμος βίος τους. Στην γωνία που σχηματίζει η Πειραιώς (στην άνοδο της, λίγο πριν το Praktiker) με την οδό Αναξαγόρα, το πιο αλλόκοτο πράγμα που συμβαίνει στο ζεύγος, είναι το να πηγαίνουν πελάτες τάχα μου δήθεν προς το αμάξι να φέρουν χρήματα και τελικά να γίνονται μπουχός. Προτείνουν ένα λιτό και απέριττο καλαμάκι χοιρινό για να δούμε τη γλύκα του και για τις ώρες που σου έχει φτάσει το στομάχι στην πλάτη ένα σάντουιτς με ομελέτα (3.50 ευρώ), αλλά και το κοτομπέϊκον γίγας με τα γνωστά συνοδευτικά ενός βρώμικου, στην ίδια τιμή, είναι ένα και ένα.
varvara4varvara3varvara5
Hot dog στη ΧαμοστέρναςΌπως στρίβεις  αριστερά στο φανάρι της Πειραιώς για Χαμοστέρνας, το πολύ στα διακόσια μέτρα θα συναντήσεις τη φωτεινή, στα χρώματα της ΑΕΚ, ταμπέλα αυτής της καντίνας. Στον Δημήτρη έχει ζητήσει πελάτης βραστή γίδα πάνω στο μεθύσι του και μια στενοχώρια που δεν μπόρεσε να τον εξυπηρετήσει την είχε. Διατυμπανίζει ότι το ελαφρύ βραστούλι του, όπως αποκαλεί το λουκάνικο Φρανκφούρτης, είναι το σουξέ του αλλά δεν παύει να υποστηρίζει και το μπιφτέκι του καθότι είναι πιο χορταστικό. Τίποτα δεν ξεπερνά τα τέσσερα ευρώ και ό,τι και αν επιλέξεις να ξέρεις πως η σως που φτιάχνει η μητέρα του ιδιοκτήτη θα ξεχειλίζει, άλλα όσο και να σου αρέσει κουβέντα δεν θα του πάρεις για τη συνταγή.  Αν είσαι πιο τολμηρός, δοκίμασε το καυτερό σουτζούκι και έπειτα από τα πολλά λίτρα νερό που θα κατεβάσεις μην σου στερήσεις το επιδόρπιο, δηλαδή μια σπιτική πάστα φλώρα.
hotdog2hotdog3hotdog4
Ηοt dog στην ΣυγγρούΣτον παράδρομο της λεωφόρου, μπροστά από τα γραφεία της ΝΔ, θα βρεις αυτό το μικρό τροχήλατο που αυτοδιαφημίζεται πως έχει το καλύτερο hot dog της Αθήνας. Ο κατάλογος του είναι ναι μεν περιορισμένος, αφού οι επιλογές σου κινούνται ανάμεσα στο βραστό και ψητό λουκάνικο, και τα τριγύρω κομφόρ δεν είναι άλλα από λάχανο, καρότο, μαγιονέζα, κέτσαπ και μουστάρδα. Δεν παύει όμως μες την απλότητά του να είναι ελαφρύ, νοστιμότατο και επιπλέον κοστίζει μόνο τρία ευρώ. Ο Κωνσταντίνος εργάζεται εκεί τα τελευταία εφτά χρόνια, χειρίζεται τις σάλτσες σαν να είναι μπουκάλια με ποτά στα χέρια ενός έμπειρου μπάρμαν και νιώθει ευτυχισμένος που γνωστά ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου τον τιμούν με την παρουσία τους μετά το πέρας του προγράμματός τους.
oursours3ours4
Βilly’s στην Εθνάρχου ΜακαρίουΣειρά έχει ο πραγματικός – πρώην βέβαια – μπάρμαν, Βασίλης, που θα τον πετύχεις στον κεντρικό αυτό δρόμο του Περιστερίου, λίγο μετά τον σταθμό μετρό του Αγίου Αντωνίου. Ο ατρόμητος καντινιέρης δεν φοβάται τη νύχτα και ο ίδιος προτιμά το χοιρινό από το καλαμάκι κοτόπουλο που δείχνουν να προτιμούν οι πελάτες του. Η συνταγή του είναι απλή: Σάντουιτς, μερίδες και hot dog σε μεγάλες ποσότητες, σως Billy’s και μερικά σκαμπό για να φας με το πάσο σου.
billys2billys4
Του Μερακλή στο Παλαιό ΦάληροΈνα θαλασσινό αεράκι θα σε χτυπάει καθώς θα φτάσεις στο δέλτα Φαλήρου για να απολαύσεις το περιβόητο μερακλίδικο σάντουιτς που βρίσκεται εκεί από το 1976. Μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε ποικιλία αλλαντικών( τα οποία φιγουράρουν αρκετά προκλητικά στη τζαμένια βιτρίνα του), κοτόπουλο πανέ, σουτζούκι, μπιφτέκι και ζαμπόν ωμοπλάτη, όλα στην τιμή των 4.50 ευρώ. Ό,τι και αν είναι αυτό που τελικά θα κορέσει την πείνα σου, μην παραλείψεις να το βγάλεις μια φωτογραφία (αν την ανεβάσεις στο instagram μην ξεχάσεις να βάλεις #popagandagr), αφού είναι τόσο γεμάτο από υλικά που τελικά δεν κλείνει με τίποτα και μοιάζει, με λίγη φαντασία πάντα, σαν μια γευστική ανθοδέσμη. Εξαιρετική δηλαδή πρόταση για χορταστικό, φτηνό και ρομαντικό δείπνο με το ταίρι σου.
meraklis3meraklis4meraklis2
On the road creperie στην ΠανόρμουΛοξά απέναντι από τον κλασσικό πεζόδρομο της Πανόρμου, που έχεις παρτάρει ανελέητα κάποια στιγμή (μην κρύβεσαι, την πέρασες και συ αυτή την τότε μόδα), βρίσκεται αυτή η πρωτότυπα διακοσμημένη καντίνα/κρεπερί. Μια παλαιά κίτρινη μοτοσυκλέτα στο εσωτερικό της, χαλί και ξύλινα παγκάκια για όσους δεν τους αρέσει να τρώνε στο πόδι. Θα βρεις έτοιμες μπροστά στο ταμείο τόσο κλασσικές προτάσεις για γλυκιές και αλμυρές κρέπες όσο και ολίγον τι παράξενες, όπως είναι η λεγόμενη και ως σπιτική του με φέτα, κιμά κρασάτο, αυγό και ντομάτα. Ωστόσο ο Αριστοτέλης που εργάζεται εκεί υποστηρίζει ότι η φαντασία των πελατών στους συνδυασμούς ξεπερνά κατά πολύ τη δική του, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που του ζητάνε να τους βάλει σοκολάτα και μπέικον στην ίδια ζύμη.
panormou4panormou3panormou2
Του Ανδρέα στον Ταύρο
Στην πλατεία Παναγίτσας, απέναντι από την ομώνυμη εκκλησία της περιοχής, θα βρεις ένα απόλυτα κολασμένο σάντουιτς. Ο Ανδρέας εργαζόταν για χρόνια σε μία βιοτεχνία με σχάρες, όποτε μια ελάχιστη επαφή με το αντικείμενο την είχε. Κάποια στιγμή, όντας άνεργος, κέρδισε το λαχείο  και άρχισε σιγά σιγά να φτιάχνει μόνος του το καρότσι που αυτή τη στιγμή είναι σημείο συνάντησης πολλών καλοφαγάδων. Κάνει το σταυρό του που έχει φανατικούς θαυμαστές, για το ότι δεν έχει ζήσει κανένα ευτράπελο τόσα χρόνια στο δρόμο, θα σου πει σίγουρα για το πόσο του αρέσει να παρακολουθεί μόλις σχολάσει ” Της αγάπης μαχαιριά” και σίγουρα δεν θα καταδέχτει να σου βάλει μόνο ένα από το χειροποίητα καλαμάκια του (μην τυχόν και δεν πάρεις κοτόπουλο) στο ψωμί που ψήνει με τόση λεπτομέρεια. Θα σκάσεις στο φαγητό, θα δώσεις μόνο τέσσερα ευρώ και θα ξαναπάς με βεβαιότητα.
tayros1tayros2tayros4
Johnie στην Ιερά Οδό
Τα καλούδια της συγκεκριμένης καντίνας μπορείς να τα γευτείς σε τρία διαφορετικά σημεία της πόλης και μάλιστα από νωρίς το πρωί, αφού ανοίγει από τις 12 π.μ. Στην Λεωφόρο Συγγρού έξω από την Πάντειο, στη Λεωφόρο Ποσειδώνος μπροστά από το παλιό αεροδρόμιο και στην Ιερά οδό  λίγο πιο πάνω από τις γραμμές του τρένου. Το ατού της είναι ότι προσφέρει hot dog σε μια πιο gourmet έκδοση από τα υπόλοιπα του τοπ. Τα τέσσερα διαφορετικά λουκάνικα, το αφράτο του ψωμάκι και τα πρωτότυπα υλικά του σε βάζουν σε πειρασμό να πειραματιστείς: Πανέ τηγανητό κρεμμύδι, γλυκόξινο αγγουράκι, πατάτες crisscut, ζεστό λιωμένο τσένταρ, μαγιονέζα με μαύρους κόκκους πιπεριάς. Η λίστα δεν έχει τελειωμό και γι’ αυτό δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην αφήσεις την φαντασία σου ελεύθερη και τους σιελογόνους σου αδένες ανεξέλεγκτους να τρέχουν. Ο Γιάννης πάντως που βρισκόταν εκεί ορκίζεται πως δεν έχει καταφέρει ούτε ένα βράδυ να συγκρατηθεί και να μην τα λιμπιστεί όση ώρα κρατάει η βάρδια..
iera odosiera odos3iera odos2
Του Σάββα στην Λεωφόρο Αθηνών
Παρότι η καντίνα είναι γνωστή στους απανταχού ξενύχτηδες και επαγγελματίες οδηγούς που σταματούν απέναντι από το παλατάκι ως ”της Ρωσίδας”, η ίδια πλέον δεν βρίσκεται εκεί. Ως πελάτης εκεί θα βρεις το δίκιο σου, κατά τον ιδιοκτήτη Σάββα, αν δεν αγαπάς την Τρόϊκα, τα μνημόνια, φέρεσαι ευγενικά και δεν ζητάς βερέσε. Ο ίδιος δεν έχει φύγει από το πόστο εδώ και 17 χρόνια, εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, καθημερινές και αργίες. Ευτυχώς για σένα λοιπόν προσφέρει όποια ώρα σου κάνει κέφι τα εξαιρετικά χορταστικά του σάντουιτς, τα κομπλέ τούρμπο  όπως τα έχει βαφτίσει και με το δίκιο του δηλαδή.  Αν πας προς τα εκεί δοκίμασε το ιντεργκράλε με  τα τέσσερα παρακαλώ χοιρινά καλαμάκια του. Για να μην σου κάτσει βέβαια τόσο κρέας θέλει και μια σαλτσούλα, δεν χάνεις τίποτα λοιπόν να δοκιμάσεις την καυτερή του μεξικάνα.
palataki2palataki4
Του Βασίλη στη Β. Αλεξάνδρου και Θηβών
Από το 1989, η καντίνα αυτή δεν έχει ξεκουνήσει ποτέ από την πλατεία Εύξεινου Πόντου. Ο Βασίλης είναι άπιαστος σε ταχύτητα, το χοιρινό του καλαμάκι είναι ένα καλοψημμένο βάλσαμο ( γι’ αυτό αξίζει να το φας και σκέτο με μόλις ένα ευρώ) και δεν τσιγκουνεύεται επ’ ουδενί τις πατάτες του. Γέννημα θρέμμα Περιστεριώτης, φαντάστηκε για πρώτη φορά τον εαυτό του σε αυτή τη δουλειά όταν ως νέος συναντούσε τα παράνομα καρότσια με βρώμικο στην Αθηνάς, γυρίζοντας από τις εξόδους του σε μπουάτ της Πλάκας. Υπολογίζει πως δίνει γύρω στα χίλια σάντουιτς την εβδομάδα και μάλλον έχει φανατικούς θαυμαστές, αφού κόσμος περνάει συνεχώς και τον χαιρετάει  εγκάρδια.
pelasgiaspelasgias4pelasgias2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο lcitynews.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.