Βάζετε το μωρό σας για ύπνο στις 8:30 το βράδυ. Το αγκαλιάζετε, το φιλάτε και του λέτε καληνύχτα. Ήταν μια κουραστική μέρα.
Το πιάτα του βραδινού σάς περιμένουν, ο σύζυγος πρέπει να πληρώσει τους λογαριασμούς, ο σκύλος πρέπει να πάει τη βόλτα του, η γάτα δεν έχει τροφή και εσείς δεν έχετε βρει ακόμη μια στιγμή να κάτσετε για λίγο και να ξεκουραστείτε. Αλλά όχι, αντί να περάσετε την υπόλοιπή σας βραδιά κάνοντας κάποιες δουλίτσες στο σπιτιού και να χαρείτε λίγο πολύτιμο χρόνο με το σύντροφό σας, πηγαινοέρχεστε στο δωμάτιο του παιδιού σας και προσπαθείτε να το πείσετε να κοιμηθεί.
Τελικά κοιμάται, τρεις ώρες αργότερα. Σας θυμίζει κάτι; Πολλοί γονείς αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα κάθε βράδυ.
Οδηγίες μασάζ για ένα καλό ύπνο
Μερικές φορές καταλαβαίνετε ότι το μικρό σας, αν και νυστάζει, δεν θέλει να κοιμηθεί. Τρίβει τα μάτια του, χασμουριέται συνέχεια και εκνευρίζεται ακόμη και με το πιο απλό πράγμα. Άλλες φορές, πάλι, ίσως να φαίνεται ότι δεν νυστάζει καθόλου, αλλά αυτό μπορεί να αποτελεί έναν άλλο τύπο εξάντλησης. Αυτό που συμβαίνει είναι η εκδοχή του μικρού σας για το «τόσα πολλά πράγματα να κάνω και τόσος λίγος χρόνος». Είναι τόσα τα πράγματα που γίνονται γύρω του: ο μπαμπάς είναι στο σαλόνι και διαβάζει την εφημερίδα, τα κατοικίδια τρέχουν στο σπίτι και εσείς τρέχετε από δωμάτιο σε δωμάτιο. Είναι φυσικό, λοιπόν, το μικρό σας να θέλει να συμμετέχει σε όλα αυτά που διαδραματίζονται. Επίσης, όπως όλα τα μωρά, το παιδί σας αρχίζει να αντιλαμβάνεται την ατομικότητά του, έτσι θέλει να διεκδικήσει την ανεξαρτησία του. Η άρνησή του να πάει για ύπνο είναι ένας τρόπος για να πάρει τον έλεγχο.
Τι να κάνετε
Μάθετε στο παιδί σας να αποκοιμιέται μόνο του. Αν το παιδί σας πηγαίνει για ύπνο μόνο όταν βρίσκεστε και εσείς δίπλα του, αποκτά συνήθειες που δύσκολα θα τις αποβάλλει αργότερα. Το καλύτερο μάθημα που μπορείτε να του διδάξετε είναι πώς να το παίρνει μόνο του ο ύπνος. Ακολουθήστε το ίδιο τελετουργικό κάθε βράδυ πριν από τον ύπνο (μπάνιο, βιβλία και κρεβάτι, για παράδειγμα), για να γνωρίζει το μικρό τι περιμένετε από αυτό αλλά και τι να περιμένει το ίδιο κάθε βράδυ. Μπορείτε να του πείτε ότι αν μείνει στο κρεβάτι του, θα έρθετε πάλι σε πέντε λεπτά για να δείτε ότι είναι καλά. Πέστε του ότι είναι ασφαλές και ότι θα βρίσκεστε στο δίπλα δωμάτιο.
Μην το αφήσετε να χρονοτριβεί. Τα μωρά είναι πολύ καλά στις διαπραγματεύσεις, κάτι που φυσικά ισχύει και για την ώρα του ύπνου. Και επειδή τους αρέσει τόσο πολύ ο χρόνος που περνάνε μαζί σας, θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να έχουν περισσότερο χρόνο μαζί σας. Το παιδί σας μπορεί να καθυστερεί να κάνει τα πράγματα που γίνονται κάθε βράδυ, να ζητήσει επανειλημμένα ένα ποτήρι νερό ή να σας φωνάζει στο δωμάτιό του επειδή χρειάζεται κάτι. Αν υποπτευθείτε ότι απλώς θέλει να αναβάλει την ώρα του ύπνου, μην το αφήσετε. Πείτε του ότι είναι ώρα για ύπνο και ότι μπορεί να τελειώσει τη ζωγραφική του την επομένη ή να βρει το λούτρινο λαγουδάκι του το πρωί.
Ίσως να θέλετε να εντάξετε τις προβλεπόμενες, συνηθισμένες (και λογικές) απαιτήσεις του παιδιού σας στην καθημερινή σας ρουτίνα. Γεμίστε ένα ποτήρι νερό και αφήστε το στο κομοδίνο του, υπενθυμίστε του να πάει στην τουαλέτα για ακόμη μία φορά και αγκαλιάστε το πάρα πολλές φορές, τόσες που να αρκούν για όλη νύχτα. Μετά, μπορείτε να πείτε στο παιδί σας ότι μπορεί να σας ζητήσει ένα ακόμη πράγμα, αλλά ξεκαθαρίστε από την αρχή ότι θα είναι μόνο ένα. Θα αισθανθεί αμέσως ότι έχει περάσει το δικό του, αλλά εσείς θα γνωρίζετε ότι τα έχετε καταφέρει.
Μπορείτε να του δώσετε και κάποιες επιλογές για την ώρα του ύπνου. Αυτό το διάστημα το μικρό σας αρχίζει να δοκιμάζει τα όρια της νεοαποκτηθείσας ανεξαρτησίας του. Για να το βοηθήσετε να νιώσει πιο δυνατό, αφήστε το να κάνει τις δικές του επιλογές την ώρα του ύπνου, όταν αυτό είναι δυνατό, από το ποιο παραμύθι θέλει να του διαβάσετε ή ποια πιτζάμα θέλει να φορέσει. Το κόλπο είναι να του δώσετε μόνο δύο ή τρεις επιλογές κάθε φορά και να το διαβεβαιώσετε ότι εσείς θα είστε χαρούμενη με οποιαδήποτε επιλογή. Για παράδειγμα, μη ρωτήσετε: «Θέλεις να πας για ύπνο τώρα;». Το παιδί σας θα μπορούσε κάλλιστα να πει «όχι», κάτι που δεν θα ήταν αποδεχτό. Αντίθετα, θα μπορούσατε να πείτε: «Θέλεις να πας για ύπνο τώρα ή σε πέντε λεπτά;». Έτσι, και το παιδί σας μπορεί να κάνει την επιλογή του και εσείς βγαίνετε κερδισμένη ανεξάρτητα από το τι θα διαλέξει.
Να είστε ήρεμη αλλά αυστηρή. Μην αλλάξετε στάση ακόμη και αν το μικρό σας κλαίει ή παρακαλάει για μια εξαίρεση από το καθημερινό πρόγραμμα ύπνου. Αν νιώσετε ότι εκνευρίζεστε, μην προσπαθήσετε να επιβληθείτε. Μιλήστε του ήρεμα και χαμηλόφωνα, αλλά επιμείνετε στο ότι είναι ώρα για ύπνο. Αν ενδώσετε μία φορά στο «πέντε ακόμη λεπτά, σε παρακαλώ», θα το ακούτε ξανά και ξανά. Αν αρχίσει να φωνάζει, αγνοήστε το, όπως κάνετε και με τα άλλα ξεσπάσματά του. Αν του δώσετε σημασία –ακόμη και αν είστε δυσαρεστημένη μαζί του-, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να ενισχύσετε τη συμπεριφορά του.
Βάλτε το σε ένα κρεβάτι για μεγαλύτερα παιδιά. Μεταξύ 2,5 και 4 ετών, το παιδί σας προφανώς θα είναι έτοιμο να αποχωριστεί την κούνια του. Η μετάβαση από την κούνια σε ένα μονό κρεβάτι τού δείχνει ότι πλέον είναι ένα μεγάλο παιδί. Μπορείτε να του πείτε ότι τώρα που μεγάλωσε πρέπει να μάθει να πηγαίνει μόνο του στο κρεβάτι του όταν θέλει να ξεκουραστεί. Μόλις συνηθίσει το καινούριο του κρεβάτι, να το επαινείτε κάθε φορά που πηγαίνει μόνο του για ύπνο και δεν σηκώνεται τη νύχτα. Μετά από τόσο καιρό που ήταν περιορισμένο στην κούνια του, το παιδί σας ίσως να σηκώνεται συνέχεια από το κρεβάτι του μόνο και μόνο επειδή μπορεί. Αν το μικρό σας σηκωθεί, προσπαθήστε να παραμείνετε ήρεμη. Απλώς πηγαίνετέ το πίσω στο κρεβάτι, πείτε του αυστηρά ότι είναι ώρα για ύπνο και φύγετε. Αν παρ’ όλα αυτά δεν θέλει να μείνει στο κρεβάτι του, μπορείτε να δοκιμάσετε κάποια από τις στρατηγικές που σας προτείνουν οι κορυφαίοι ειδικοί στον ύπνο.
http://www.mybabysworld.gr/site/content.php?sel=488&artid=578770
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tο lcitynews.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.