Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΟΚ. Πάπυρος αποκαλύπτει ότι ο Χριστός ήταν παντρεμένος με την Μαρία Μαγδαληνή-Οι καθηγητές Κοπτολογίας «πλαστός και ύποπτος». υποστηρίζουν [εικόνες]



Πάπυρος του 2ου αιώνα μ.χ. (ο οποίος μέχρι τώρα βρισκόταν στην κατοχή ιδιωτικού συλλέκτη) έρχεται να καταρρίψει όλη την χριστιανική κοσμοθεωρία περί σεξουαλικής αποχής, αφού στο ιστορικό κείμενο ο Ιησούς Χριστός αποκαλεί για πρώτη φορά την Μαρία Μαγδαληνή γυναίκα του και άξια να γίνει απόστολός του.


Έντονες αντιδράσεις αναμένεται να προκαλέσει στους χριστιανικούς κύκλους ο πάπυρος που μόλις ανακαλύφθηκε και ο οποίος αποδεικνύει ότι ο Ιησούς Χριστός και η Μαρία Μαγδαληνή ήταν πιθανώς ανδρόγυνο.
Η επίμαχη φράση βρίσκεται περίπου στην μέση του κειμένου, εκεί όπου ο Ιησούς φέρεται να λέει «η σύζυγός μου». Ενώ στην συνέχεια -υπερασπιζόμενός την προφανώς από κάποια κριτική- συμπληρώνει
«αυτή μπορεί να είναι απόστολός μου».


Γραμμένο σε αρχαία Αιγυπτιακά κοπτικά, το αντικείμενο έχει μελετηθεί διεξοδικά από την Κάρεν Λ. Κίνγκ, ιστορικό του Χριστιανισμού στη Θεολογική Σχολή του Χάρβαρντ, η οποία και ετοιμάζεται να εκδόσει ένα σύγγραμα σχετικά με την ανακάλυψη της.
Σύμφωνα με όσα είπε η Κινγκ στο περιοδικό Smithsonian «Το κομμάτι αυτό παπύρου εγείρει αμφιβολίες σχετικά με το δόγμα της σεξουαλικής αποχής των καθολικών ιερέων βασισμένο στο παράδειγμα του Ιησού Χριστού».

Ταυτόχρονα η επιφανής θεολόγος επιχειρεί να αποθαρύνει την χρήση του εγγράφου για να εμπλουτίσει το βιογραφικό του Ιησού Χριστού, εξηγώντας πως το πιο πιθανό είναι να έχει γραφτεί ένα αιώνα μετά την Σταύρωση στα ελληνικά (και στην συνέχεια να μεταφράστηκε στα κοπτικά).
Τέλος, η Κίνγκ τοινίζει πως η πραγματική σημασία του παπύρου έγκειται στην πιθανότητα μια πρωτοχριστιανική σέκτα να άντλησε πνευματική στήριξη απεικονίζοντας τον ιδρυτή του χριστιανισμού με σύζυγο.


Ιστορικοί ερευνητές και καθηγητές ήρθαν να αποκαταστήσουν σήμερα την «εικόνα» του Ιησού, τονίζοντας ότι ο πάπυρος που ανέφερε ότι ο Χριστός ήταν παντρεμένος είναι...
«πλαστός και ύποπτος».

Οι καθηγητές Κοπτολογίας μιλώντας σε συνέδριο που πραγματοποιείται σήμερα στη Ρώμη υποστήριξαν ότι ο πάπυρος μοιάζει να είναι πλαστός. 

Όπως είπε ο Stephen Emmel, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Muenster: Υπάρχει κάτι στην εμφάνιση αλλά και στη γραμματική του κειμένου που μου δείχνει ότι δεν είναι πειστικό.

Και ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Αμβούργου πρόσθεσε: Πιστεύω ότι είναι πλαστό. Δε μοιάζει αυθεντικό.

Τις απόψεις αυτές ενστερνίστηκαν και άλλοι ερευνητές τονίζοντας ότι ο πάπυρος είναι «ύποπτος».













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο lcitynews.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.