Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

ΛΟΥΤΡΑΚΙ:Το πάρκο Δεξαμενής αργοπεθαίνει, ένας πολίτης αντιστέκεται ήσυχα


Σήμερα το μεσημέρι ένας κύριος άφησε τη μεσημεριανή του ξεκούραση, πήρε την εργαλειοθήκη του και πήγε με δική του πρωτοβουλία στο πάρκο Δεξαμενής στο Λουτράκι
με σκοπό να επισκευάσει τόσο την παιδική χαρά, όσο και τα όργανα γυμναστικής που ζουν εδώ και καιρό «πληγωμένα».Μία τέτοια εικόνα δεν μπορεί παρά να γεννά χαρά και ελπίδα για τούτο τον τόπο. Ωστόσο, οι παράμετροι είναι πολλές και οι ευθύνες αρκετά σοβαρές για να αφεθούμε σε αυτή τη σπουδαία , κατά τα άλλα, πράξη εθελοντισμού.



Έχουμε την ευκαιρία, σα δημότες της πόλης του Λουτρακίου, να απολαμβάνουμε όμορφες γωνιές της. Να παίζουν τα παιδιά μας, να αθλούμαστε, να σταματάμε να πάρουμε μία ανάσα ευχαρίστησης μέσα στη μέρα μας, να συγκεντρωνόμαστε σε παρέες και να παράγουμε πολιτισμό.



Έχουμε δικαίωμα να κάνουμε ελεύθερα χρήση πολλών δημόσιων χώρων. Ωστόσο, αυτό που δεν έχουν αντιληφθεί πολλοί από εμάς είναι ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να παρεμβαίνουμε με ένα τρόπο που μόνο ο ανθρώπινος εγωισμός επινοεί σε αυτά τα ελάχιστα μέρη ουσιαστικής αναψυχής. Όταν η χρήση δε γίνεται με σεβασμό φτάνουμε στο σημείο να βλέπουμε το πάρκο που θυμόμαστε σαν παιδιά να γερνάει όχι φυσικά, αλλά μέσω του ανθρώπινου χεριού .



Είναι μία μορφή βίας να χαίρεσαι όλα αυτά που σου προσφέρει το πάρκο Δεξαμενής και φεύγοντας να το αφήνεις κακοποιημένο. Οι κούνιες και οι τσουλήθρες να αιωρούνται, τα όργανα γυμναστικής να ημιλειτουργούν, πρόκες πάνω στη σκηνή του θεάτρου και απομεινάρια από τις καρέκλες που πριν λίγες μέρες αφαιρέθηκαν από το χώρο παραστάσεων.



Αναρωτιέμαι ποιος έχει μεγαλύτερη ευθύνη για αυτή την κατάσταση. Εμείς, οι πολίτες, που το καταστρέφουμε ή η δημοτική αρχή που το βλέπει να αργοπεθαίνει και δεν φροντίζει να το προστατεύσει και να το θεραπεύσει.; Είναι προφανές ότι η ευθύνη βαραίνει και τις δύο πλευρές.



Για μία ώρα τουλάχιστον ο κύριος έκλεινε όποια πληγή μπορούσε με γνώμονα την αυτοδιάθεσή του και την αγάπη. Είναι ένα ηχηρό μήνυμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης να αφιερώνει κάποιος τον ελεύθερο χρόνο του για τους συμπολίτες του.



Ακόμη κι αν το φόντο αυτής της ιστορίας είναι γκρίζο, η εικόνα αυτού του ανθρώπου είναι συγκινητική και η πράξη του αξιέπαινη. Μπορούμε , ωστόσο, να έχουμε κατά νου ότι η αυτοδιαχείριση των γειτονιών είναι μία εξαιρετική ιδέα που γεννήθηκε μέσα στην κρίση χωρίς να λησμονούμε βέβαια πως οι πολίτες και οι δημότες δεν πρέπει να αντικαταστήσουν το κράτος και το δήμο ,  αντίστοιχα, ως προς τις υποχρεώσεις τους απέναντι σε αυτούς.



Μαργαρίτα Τζαβάρα

Δημοσιογράφος







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο lcitynews.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.