Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Άγρια φύση: Χρυσαετός επιτίθεται σε ελάφι

Συγκλονιστικές φωτογραφίες
από την περιοχή Lazovsky στη Ρωσία. Φονική επίθεση χρυσαετού σε ελάφι (Pics)
Στέφανος Νικήτας


Ρώσοι ζωολόγοι απαθανάτισαν τη στιγμή που ένας χρυσαετός επιτίθεται από πίσω σε ένα ανυποψίαστο ελάφι.


Οι εν λόγω φωτογραφίες τραβήχτηκαν στην απομακρυσμένη περιοχή Lazovsky της νοτιοανατολικής Ρωσίας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι η φορά που η φωτογραφική κάμερα κατάφερε να συλλάβει εικόνες τόσο ρεαλιστικές και σε πραγματικό χρόνο.






Η Linda Kerley , της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου, που εργάζεται στο Wildlife Conservation Society δήλωσε:

"Είναι η πρώτη φορά που η επιστημονική κοινότητα έχει στη διάθεσή της τέτοιες λήψεις. Παρατηρώ για χρόνια άγρια ζώα να κατασπαράζουν μικρότερα. Αλλά κάτι τέτοιο δεν το έχω ξαναδεί. Μόλις είδα τι είχε καταγράψει η κάμερα δεν πίστευα στα μάτια μου".

Από τη πλευρά του ο Dr Jonathan Slaght δήλωσε: "Η επιστημονική βιβλιογραφία είναι γεμάτη από αναφορές ότι χρυσαετοί επιτίθενται σε διάφορα ζώα. Τα θύματά τους είναι κουνέλια, κογιότ, ελάφια, αντιλόπες, αγριοκάτσικα, κατσίκες και πρόβατα. Το 2004 ένας τέτοιος είχε επιτεθεί ακόμα και σε αρκούδα".

Τα περισσότερα θηράματα ζυγίζουν περίπου το μισό από το βάρος του εκάστοτε θηρευτή, με ένα τυπικό εύρος βάρους των 0,5 - 4 κιλών, αν και μερικές φορές η λεία είναι ίση ή βαρύτερη από τον θηρευτή (4-7 κιλά).

Η δύναμη που ασκούν οι γαμψώνυχές του είναι τόσο μεγάλη, που στα μεγάλα οπληφόρα θηλαστικά όπως τα αιγόμορφα, η επίθεση κατευθύνεται απ’ευθείας στο κεφάλι και γίνεται διάτρηση του κρανίου, με αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατο του θηράματος.

Οι χρυσαετοί είναι ίσως, το δημοφιλέστερο αρπακτικό πτηνό που απαντάται στo Βόρειο Ημισφαίριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο lcitynews.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.