Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Η Περαχώρα Λουτρακίου είναι από τα ελάχιστα χωριά του Ελλαδικού χώρου που διαθέτει φιλαρμονική (φώτο)






Έχουν περάσει σχεδόν είκοσι πέντε χρόνια από την ίδρυση της φιλαρμονικής× Περαχώρας. Η Περαχώρα είναι από τα ελάχιστα χωριά του× Ελλαδικού χώρου που διαθέτει φιλαρμονική. Σκοπός του πετυχημένου, όπως φάνηκε στη διάρκειά του, εγχειρήματος η επαφή και εκμάθηση της κλασσικής μουσικής παιδείας.


Μέσα από την σχολή δόθηκε και δίνεται στα νέα παιδιά η δυνατότητα να έχουν μια δημιουργική απασχόληση στον ελεύθερο χρόνο τους, να μυηθούν σε διαφορετικά ακούσματα, να γνωρίσουν και να διδαχτούν τις συνθέσεις των μεγάλων μουσικών. Στη σχολή λειτουργούν τμήματα μουσικής θεωρίας, solfege και μουσικών οργάνων. Τα μέλη της είναι ερασιτέχνες μουσικοί. Συνολικά τη φιλαρμονική απαρτίζουν 67 άτομα. Τα 38 συμμετέχουν ενεργά στο σώμα, ενώ τα υπόλοιπα είναι μαθητές της πρώτης και δεύτερης θεωρίας. Η φιλαρμονική συμμετέχει σε όλες τις πολιτιστικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις του Δήμου μας. Έχει εμφανιστεί σε συναυλίες στους Δήμους Ν. Φιλαδέλφειας και Ελληνικού. Έχει συνεργαστεί με την κ. Άννα Μπιθικώτση και τον κ. Σωτήρη Δογάνη, σε ένα αφιέρωμα στον Γρηγόρη Μπιθικώτση. Ο μαέστρος κ. Κώστας Ρίζος θέλοντας να αναδείξει και να προωθήσει τους μουσικούς, έχει έρθει σε επαφή με αξιόλογους Έλληνες συνθέτες, για νέες συνεργασίες με την έναρξη της φετινής σεζόν. Οι εμπειρίες και η διεύρυνση του μουσικού ορίζοντα αποτελούν σημαντικό μέρος στην εξέλιξη τους, κάτι που ο δάσκαλός τους γνωρίζει και προσπαθεί να υλοποιεί με κάθε τρόπο. Οι κάτοικοι της Περαχώρας πρέπει να αισθάνονται υπερήφανοι έχοντας αυτό το ξεχωριστό προνόμιο, που δεν είναι άλλο από την ύπαρξη φιλαρμονικής στο χωριό τους. Παράλληλα με τους φορείς, τους συλλόγους που δραστηριοποιούνται στο χωριό,όπως ο Πολιτιστικός Σύλλογος, οι φίλοι του Μουσείου Περαχώρας, ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Ηραίου, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, ο Αθλητικός Όμιλος Περαχώρας και πρωτίστως η Δημοτική Αρχή, να συμβάλλουν όλοι μαζί ώστε να καλυφθούν βασικές ανάγκες και να γίνει η λειτουργία της καλύτερη.Είναι σημαντικό να στηριχθεί με κάθε τρόπο και να παραμείνει ενεργή η σχολή. Κάθε εθελοντική κίνηση είναι ευπρόσδεκτη βοήθεια, από το να επιδιορθωθούν οι στολές , ακόμη και να δωριθούν μουσικά όργανα. Ενωμένες δυνάμεις επιτυγχάνουν και φέρουν πάντα αποτέλεσμα.


Στη μακρόχρονη πορεία της φιλαρμονικής οι μαέστροι που δίδαξαν είναι οι εξής: κ. Λευτέρης Δραζέντας, κ. Δημήτρης Σικριμής, κ. Σπύρος Μπάκος και από τον× Ιούλιο του 2006 έως και σήμερα τη διεύθυνση της φιλαρμονικής έχει αναλάβει ο κ. Κώστας Ρίζος, κατορθώνοντας να την αναβαθμίσει, τόσο σε αριθμό μουσικών, όσο και σε ρεπερτόριο. Ο ίδιος είναι× Κορυφαίος μουσικός στην Ορχήστρα της× Σκηνής, με εξαιρετικές μουσικές σπουδές, συμμετοχές και συνεργασίες, όπως στην ορχήστρα της× Σκάλας του Μιλάνου.

Σήμερα διδάσκουν οι:

Κώστας Ρίζος (μουσική θεωρία,solfege, χάλκινα)

Δημήτρης Ρίζος (ξύλινα, κρουστά

Γράφει η Μίνα Γιαννούλη*

ΒΗΜΑ Λουτρακίου

2 σχόλια:

Tο lcitynews.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.