Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

ΕΥΓΕ! Οι Loutraki Divers έχουν βγάλει 6,5 τόνους σκουπίδια από τη θάλασσα!





Κάνουν το αυτονόητο, το οποίο δεν αναλαμβάνουν ούτε οι αρμόδιοι φορείς. Έχουν βάλει σκοπό να καθαρίσουν όλη την περιοχή τους -την περιοχή του× Λουτρακίου.
«Το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών έχει υπολογίσει ότι 60 τόνοι σκουπίδια βρίσκονται μόνο στην...

περιοχή του× Κόλπου, δηλαδή σε απόσταση μόλις 4 χλμ», αναφέρει ο Χρύσανθος Χόρμπας, συντονιστής της εθελοντικής ομάδας δυτών Loutraki Divers.

Από τον× Ιούλιο του 2013, όταν ξεκίνησαν, έχουν κάνει 34 καταδύσεις στο× Λουτράκι και ανελκύσει από το βυθό 6.322 κιλά απορρίμματα. Σε κάθε κατάδυση ανελκύουν περίπου 180 κιλά κατά μέσο όρο, αλλά στην τελευταία έφτασαν τα 906 κιλά! Σχεδόν ένα τόνο σκουπίδια χωρίς τη χρήση μηχανικών μέσων (γερανών, σκάφους) και με δικά τους έξοδα.



Είναι εθελοντές, αλλά έχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία για να υλοποιήσουν το όραμά τους που έχει στόχο να βγάλουν συνολικά από τη θάλασσα 60 τόνους. Η ομάδα αποτελείται από δύτες με ειδικότητες dive master, CPR/AED/First aid instructor, deep diver, advanced open water, open water, δύτες επιφάνειας και ομάδα διαλογής και καταγραφής. Συνεργάζεται με την Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος-HELMEPA και την× Aware και βρίσκεται υπό την× Αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.

«Δεν μπορώ να παραλείψω ότι σε αυτό το εγχείρημα μέχρι τώρα μας βοήθησε μια τοπική εταιρεία ονόματι×Jema, που ανήκει στον κ. Γιάννη Σταυρόπουλο που μας δώρισε τα υλικά (σχοινιά, κρίκους, άγκιστρα και ό,τι μας ήταν απαραίτητο για να αρχίσει αυτό το έργο), γιατί τα εργαλεία κάνουν το μάστορα λέει ένα ρητό», δηλώνει στο iPop ο κ. Χόρμπας.

Ένα στοιχείο που κάνει μοναδική την ομάδα είναι ότι όλα τα απορρίμματα που ανελκύονται από το βυθό καθαρίζονται από τυχόν θαλάσσιους οργανισμούς, τα καταγράφονται, ζυγίζονται και πηγαίνουν για ανακύκλωση. «Επίσης, έχουμε τη χαρά να έχουμε ανελκύσει αντικείμενα από την ιστορία της× Ελλάδας όσο και της περιοχής του× Λουτρακίου, κάτι που δεν γίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο από καμία αντίστοιχη ομάδα», αναφέρει. Φωτογραφίες των αντικειμένων που ανασύρουν μπορείτε να δείτε εδώ.




«Ήταν ιδιαίτερα τιμητικό για εμάς ότι πρόσφατα μας προέβαλλε το× Αμερικανικό περιοδικό Undersea Journal. Το συγκεκριμένο περιοδικό πηγαίνει σε όλα τα καταδυτικά κέντρα του κόσμου μέσω της εταιρείας PADI (Professional Association of Diving Instructors) που δίνει τα πτυχία αυτοδυτών παγκοσμίως».




Δείτε τη σελίδα τους στο× Facebook και ενημερωθείτε για τις δράσεις τους εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο lcitynews.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.