Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Οι 12 παράγοντες που μπορούν να αφανίσουν το ανθρώπινο γένος





Φαίνεται πως μερικοί από τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η γη είναι πιο κοντά από ποτέ με τους επιστήμονες να αναζητούν τους καλύτερους τρόπους επίλυσής τους και να απαιτούν άμεση δράση. Έτσι, οι ερευνητές του πανεπιστημίου του της Οξφόρδης κατέγραψαν τις δώδεκα πιο επικίνδυνες απειλές κατά της ανθρωπότητας, σύμφωνα με τα προβλήματα που συναντάμε στη φύση.
Η έρευνα στοχεύει στην καταγραφή του των φυσικών φαινομένων που απειλούν περισσότερο από κάθε άλλο την ανθρωπότητα και τον πλανήτη μας. Μάλιστα οι επιστήμονες απορρίπτουν τους περισσότερους εξωτερικούς παράγοντες, που θα μπορούσαν να απειλήσουν τον πλανήτη μας, αλλά και την ανθρώπινη ζωή, στρέφοντας την προσοχή στα λάθη που έχει κάνει μέχρι στιγμής ο ίδιος ο άνθρωπος.
"Η έρευνα προσπαθεί να καταγράψει τις αιτίες των προβλημάτων και να προσφέρει τις καλύτερες λύσεις", αναφέρουν οι επιστήμονες. "Στόχος μας είναι να προσφέρουμε τρόπους αυτές οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα να μετατραπούν σε ευκαιρίες για λύσεις", τονίζουν οι ίδιοι.
1. Η κλιματική αλλαγή
 
Η κλιματική αλλαγή είναι μια από τις πιο σοβαρές απειλές που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η ανθρωπότητα, για αυτό και οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προειδοποιώντας για καταστροφή του πλανήτη και την εξαφάνιση πολλών ειδών από αυτόν. Μάλιστα αναφέρουν πως είναι σημαντικό η ανθρωπότητα να αναλάβει άμεσα δράση, προκειμένου να προλάβει τη επικείμενη καταστροφή.
Την ίδια στιγμή οι ειδικοί προειδοποιούν πως το πρόβλημα είναι πολύ πιο σημαντικό στις υπανάπτυκτες χώρες του πλανήτη, που λιμοκτονούν και είναι αντιμέτωπες με ασθένειες από τις οποίες ο υπόλοιπος κόσμος έχει απαλλαχθεί.
2. Πυρηνικός πόλεμος
 
Είναι γνωστά τα αποτελέσματα από πυρηνικές επιθέσεις, αλλά και από τη λανθασμένη χρήση της συγκεκριμένης παντοδύναμης ενέργειας. Για αυτόν τον λόγο οι επιστήμονες τρέμουν κάθε φορά που ένα κράτος απειλεί με πυρηνικά όπλα και επιθέσεις και τονίζουν πως "ο κίνδυνος μιας πυρηνικής επίθεσης η καταστροφής είναι ορατός στο μέλλον".
Παράλληλα, αναφέρεται πως μια τέτοια κίνηση θα είχε συνέπειες ακόμη πιο καταστροφικές από ότι στο παρελθόν όχι μόνο για την ανθρωπότητα, αλλά γενικά για τον πλανήτη.
3. Παγκόσμια επιδημία
 
Το ξέσπασμα του ιού Έμπολα στην Αφρική έθεσε όλο τον πλανήτη σε συναγερμό, αυτό γιατί η ανθρωπότητα δεν ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει κάτι τέτοιο. "Υπάρχουν πολλές πιθανότητες μια τέτοια επιδημία να ξεσπάσει, θέτοντας σε κίνδυνο όλο τον πληθυσμό της γης", τονίζουν οι ερευνητές.
Η ικανότητα του παγκόσμιου οργανισμού υγείας να αντιμετωπίσει κάτι τέτοιο είναι αυτή που θα καθορίσει και τη τύχη της ανθρωπότητας, για αυτόν τον λόγο διενεργούνται συνεχής έρευνες για την αποτροπή και το περιορισμό τέτοιον φαινομένων, όπως συνέβη και στην περίπτωση του έμπολα.
4. Πρόσκρουση αστεροειδή στη γη
 
Ένας αστεροειδής με μέγεθος περίπου 5 χιλιάδων μέτρων θα ήταν ικανός να καταστρέψει ένα μεγάλο μέρος της γης, με τους επιστήμονες, ωστόσο να υποστηρίζουν πως κάτι τέτοιο είναι δυνατό να συμβεί κάθε 20 εκατομμύρια χρόνια.
"Μπορεί ο αστεροειδής να κατέστρεφε μόνο ένα μέρος της γης κατά την πρόσκρουσή του, ωστόσο αυτό που θα ακολουθούσε θα ήταν εφιαλτικό, καθώς τα σύννεφα σκόνης που θα απελευθέρωνε στην ατμόσφαιρα θα ήταν ικανά να μειώσουν αρκετά τη θερμοκρασία, προκαλώντας όχι μόνο κλιματικές αλλαγές, αλλά και καταστροφή της βιόσφαιρας", επισημαίνουν οι μελετητές.
5. Υπέρ-ηφαίστειο
 
"Τα αποτελέσματα μιας τεράστιας έκρηξης ηφαιστείου θα μπορούσαν να είναι ανάλογα με αυτά μιας πυρηνικής έκρηξης", τονίζουν οι επιστήμονες. Μάλιστα αναφέρουν πως η ζημιά θα μπορούσε να είναι τόσο μεγάλη που η αντιμετώπιση του προβλήματος θα μπορούσε να γίνει μόνο αν όλα τα κράτη συνεργάζονταν και συντονίζονταν. Μάλιστα αναφέρουν πως ακόμα και σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να θυσιάσουν ορισμένες περιοχές, προκειμένου να σώσουν άλλες.
6. Οικολογική καταστροφή
 
Οι έρευνες έδειξαν πως οι ανθρωπότητα θα πρέπει να ξεκινήσει να σέβεται τον πλανήτη και το οικοσύστημα, καθώς είναι σημαντικό να καταλάβει πως εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτό. "Η εξαφάνιση των ειδών συ,βαίνει τώρα με μεγαλύτερους ρυθμούς από ότι στο παρελθόν", αναφέρουν οι μελετητές. Παράλληλα, αναφέρουν πως η ανθρωπότητα θα πρέπει να εξασφαλίσει οικονομικούς πόρους που θα την βοηθήσουν να προχωρήσει σε διάσωση των συγκεκριμένων ειδών.
7. Καταστροφή του παγκοσμίου συστήματος
 
"Η οικονομία του πλανήτη και το πολιτικό σύστημα απαρτίζεται από διάφορους φορείς που συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους", τονίζει η μελέτη "Η καλή λειτουργία του συστήματος χαρακτηρίζεται από την ομαλή λειτουργία αυτών των δομών", προσθέτει η έρευνα.
Μια πιθανή διαταραχή του συστήματος, όπως για παράδειγμα μια παγκόσμια οικονομική καταστροφή θα μπορούσε να προκαλέσει κοινωνικό χάος, κατάλυση των νόμο και γενικά μια καταστροφή, όπου θα επιβίωναν μόνον οι ισχυροί.
8. Συνθετική  βιολογία
Οι επιστήμονες ανησυχούν για την απειλή της συνθετικής βιολογίας, που ετοιμάζεται να δημιουργήσει "μηχανικούς παθογόνος οργανισμούς", που θα εξαφανίσουν σταδιακά το ανθρώπινο γένος.
Μάλιστα, οι ερευνητές προειδοποιούν πως ο =τομέας της συνθετικής βιολογίας εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς και η ακατάλληλη χρήση του μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα.
9. Νανοτεχολογία
 
Ο τομέας της Νανοτεχνολογίας είναι ένας από τους πιο σημαντικούς και χρήσιμους τομείς της τεχνολογίας, ωστόσο κρύβει κινδύνους για την ανθρωπότητα. Αυτό γιατί "με τη βοήθεια της νανοτεχολογίας θα μπορούσαν να δημιουργηθούν μερικά από τα πιο επικίνδυνα όπλα που έχει συναντήσει ποτέ η ανθρωπότητα". Ακόμη, σύμφωνα με τους ερευνητές "η νανοτεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη κατασκευή πυρηνικών βομβών".
10. Τεχνητή νοημοσύνη
 
Οι ερευνητές εκτιμούν πως η εξαιρετικά εξελιγμένη τεχνητή νοημοσύνη δεν θα "μπορούσε να ελεγχθεί εύκολα", κάτι που θα μπορούσε να λειτουργήσει κατά της ανθρωπότητας. Μια εξελιγμένη μορφή τεχνητής νοημοσύνης εκτός από ένα εξαιρετικό όπλο στα χέρια του δημιουργού της θα μπορούσε να αποτελεί και έναν από τους σοβαρότερου κινδύνους που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα.
Μάλιστα, οι ερευνητές εκτιμούν πως η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να ελέγχει τον κόσμο και τη ζωή μας.
11. Μια κακή παγκόσμια κυβέρνηση
 
Είναι γεγονός πως μια κυβέρνηση θα μπορούσε να οδηγήσει μια χώρα στην καταστροφή από τη μια μέρα στην άλλα,σύμφωνα με τους ερευνητές το ίδιο ισχύει και για μια παγκόσμια κυβέρνηση. Η έρευνα υποστηρίζει πως μια παγκόσμια διεφθαρμένη ή ανίκανη κυβέρνηση θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια τον κόσμο στην καταστροφή.
12. Άγνωστες αιτίες
 
Την τελευταία θέση της λίστας καταλαμβάνουν οι άγνωστοι παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον κόσμο στην καταστροφή. Όπως, αναφέρουν οι ερευνητές είναι λιγότερες οι πιθανότητες η ανθρωπότητα να καταστραφεί από άγνωστους παράγοντες που θα συμβούν πιθανά, καθώς εκτιμά πως οι κίνδυνοι είναι γνωστοί και ορατοί. Έτσι, υποστηρίζει πως το καλύτερο είναι να βρεθούν λύσεις για τα ήδη γνωστά προβλήματα και όχι προφύλαξη από τις άγνωστες απειλές.
(Πηγή: TheIndependent)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο lcitynews.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.