Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Σε νέα φάση η διαπραγμάτευση Ελλάδας - δανειστών μετά το τετ α τετ Βαρουφάκη - Λαγκάρντ





Tη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης πως θα πληρωθεί κανονικά η δόση των 450 εκατ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις 9 Απριλίου μετέφερε στη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στην Ουάσιγκτον, που διήρκησε περί τις 2 ώρες και ολοκληρώθηκε γύρω στις 3:30 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος.

Η Ελλάδα προτίθεται να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της προς όλους τους πιστωτές της, δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης μετά το πέρας της συνάντησής του με τη σιδηρά κυρία του ΔΝΤ, μιλώντας στους δημοσιογράφους και μεταφέροντας το κλίμα που επικράτησε κατά τη διάρκεια των επαφών του με την Κρ. Λαγκάρντ.
Παρά τις φήμες που κυκλοφόρησαν περί του αντιθέτου, ο υπουργός Οικονομικών δεν έθεσε θέμα μετάθεσης της ημερομηνίας αποπληρωμής της δόσης προς το ΔΝΤ, για μετά τις 9 Απριλίου.
Ο Γ. Βαρουφάκης, στον αντίποδα, διαβεβαίωσε το ΔΝΤ πως η ελληνική κυβέρνηση θα καταβάλλει κανονικά σε τρεις ημέρες τη δόση των 450 εκατ. ευρώ.
Είναι βέβαιο πως η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον θέτει νέα δεδομένα στη διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, ενόψει της κρίσιμης διήμερης συνεδρίασης του Euro Working Group στις 8 και 9 Απριλίου.
Ο Γ. Βαρουφάκης ζήτησε τη στήριξη του ΔΝΤ ώστε να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν η συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές, προκειμένου να αποτραπεί κάθε αρνητικό σενάριο και να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στο πρόγραμμα πληρωμών από την Αθήνα.
Ο  υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει σε «βαθιές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα», καθώς και να προσπαθήσει να βελτιώσει την «αποτελεσματικότητα των διαπραγματεύσεων» με τους δανειστές της.
Κατά τις πληροφορίες, η συνάντηση στην Ουάσιγκτον εξελίχθηκε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα και ήταν παραγωγικότατη.
Ο Γ. Βαρουφάκης παρουσίασε στην επικεφαλής του ΔΝΤ το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης, τονίζοντας μάλιστα πως η κυβέρνηση εξελέγη στη βάση ενός πολυσχιδούς και σε βάθος μεταρρυθμιστικού προγράμματος.
Παράλληλα, στη συνάντηση του Γ. Βαρουφάκη με την Κρ. Λαγκάρντ συζητήθηκε μια συγκεκριμένη διαδικασία με την οποία θα βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο των συνομιλιών του Brussels Group, με παράλληλη ενίσχυση της διαδικασίας συγκέντρωσης των δεδομένων από τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα.
«Είχαμε μία εποικοδομητική και εξαιρετικά παραγωγική συζήτηση για τις ελληνικές προτάσεις μεταρρυθμίσεων», πρόσθεσε ο Γ. Βαρουφάκης, για να τονίσει πως η «H κυβέρνησή μας είναι μεταρρυθμιστική. Είμαστε αποφασισμένοι να μεταρρυθμίσουμε την Ελλάδα εκ βαθέων. Αυτή είναι η υπόσχεσή μας στον ελληνικό λαό».
«Το να έχουμε λοιπόν την ευκαιρία να συζητήσουμε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας, εδώ στο ΔΝΤ με τη γενική διευθύντρια, είναι ένα εξαίρετο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Συζητήσαμε, επίσης, τρόπους βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των διαπραγματεύσεων που γίνονται τόσο στην Ομάδα των Βρυξελλών και σε τεχνικό επίπεδο στην Ελλάδα».
Από την πλευρά της, σε δήλωση που εξέδωσε μετά τη συνάντησή της με τον Γ. Βαρουφάκη, η Κρ. Λαγκάρντ χαιρέτισε τη διαβεβαίωση της ελληνικής πλευράς ότι η πληρωμή προς το ΔΝΤ θα γίνει στις 9 Απριλίου και υπογράμμισε ότι «η αποτελεσματική συνεργασία είναι προς το συμφέρον όλων». «Ο υπουργός Γ. Βαρουφάκης και εγώ ανταλλάξαμε απόψεις για τις τρέχουσες εξελίξεις και συμφωνήσαμε ότι η αποτελεσματική συνεργασία είναι προς το συμφέρον όλων. Σημειώσαμε ότι η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και καλωσόρισα τη διαβεβαίωση του υπουργού ότι η πληρωμή προς το Ταμείο θα γίνει προσεχώς στις 9 Απριλίου», ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ στη δήλωσή της.
«Εξέφρασα την εκτίμησή μου για τη δέσμευση του υπουργού για τη βελτίωση της δυνατότητας των τεχνικών κλιμακίων να συνεργαστούν με τις Αρχές για τη διεξαγωγή της δέουσας επιμέλειας στην Αθήνα και για την ενίσχυση των συζητήσεων σχετικά με την πολιτική με τις ομάδες στις Βρυξέλλες», συνέχισε η κ. Λαγκάρντ στην ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι «οι δυο ομάδες θα συνεχίσουν και πάλι τις εργασίες τους την Δευτέρα».
Επανέλαβε επίσης τη δέσμευση του ΔΝΤ να συνεχίσει να συνεργάζεται με την ελληνική κυβέρνηση ώστε να βοηθήσει την Ελλάδα «να επανέλθει σε μια βιώσιμη πορεία ανάπτυξης και απασχόλησης».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο lcitynews.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.