Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Βαρουφάκης στη Die Zeit : Είμαι εδώ, εξακολουθώ να αποφασίζω για τις διαπραγματεύσεις


Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit
ότι εξακολουθεί να είναι υπεύθυνος για τις συνομιλίες που διεξάγονται με τους εταίρους της Ελλάδας στην ευρωζώνη και ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται πιο κοντά σε μια συμφωνία. Παράλληλα, έκανε επίθεση σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για τον "τρόπο που παρουσιάζουν το θέμα"
Συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit έδωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, η οποία μάλιστα είναι και πρώτο θέμα της ηλεκτρονικής της έκδοσης.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης μεταξύ άλλων λέει ότι εξακολουθεί να παραμένει υπεύθυνος για τις συνομιλίες που διεξάγονται με τους εταίρους της Ελλάδας στην ευρωζώνη και ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται πιο κοντά σε μια συμφωνία παρά τα όσα γράφουν ορισμένα ΜΜΕ.
"Δίνω τον τόνο. Εξακολουθώ να είμαι υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις με το Eurogroup", είπε χαρακτηριστικά όταν ερωτήθηκε περί "παραγκωνισμού" μετά τη δημιουργία της Ομάδας Διαπραγμάτευσης κατόπιν των τηλεφωνημάτων Τσίπρα με Μέρκελ και Ντάισελμπλουμ.
"Είναι προς το συμφέρον μας να επιτύχουμε έναν συμβιβασμό το συντομότερο δυνατόν. Βρισκόμαστε πιο κοντά σ' αυτό απ' ό,τι πιστεύουν πολλά μέσα ενημέρωσης" συμπλήρωσε και στάθηκε στο γεγονός ότι ακόμα η Αθήνα προσπαθεί να πείσει τους εταίρους μας για τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει και διατίθεται να κάνει.
"Είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι ορισμένα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πράγματα που δεν έχουν ποτέ συμβεί με τον τρόπο που καταγράφονται", είπε ο Έλληνας υπ. Οικ. "Οι συνάδελφοι μου στην Ευρωομάδα είναι αξιοπρεπείς και πολιτισμένοι άνθρωποι. Παρά τις σκληρές διαπραγματεύσεις διατηρούμε ένα πολύ καλό επίπεδο σε περιβάλλον συνεργασίας".
Σε άλλο σημείο είπε ότι η Ελλάδα παρότι έχει περάσει πέντε χρόνια κρίσης, δεν έχει καταφέρει ακόμη να βγει από αυτή κάτι που απογοητεύει τους πολίτες. "Εμείς οι Έλληνες είμαστε πολύ απογοητευμένοι από τη διαχείριση που έγινε τα προηγούμενα χρόνια ως προς το χρέος και την κρίση της χώρας και από το γεγονός ότι δεν έχει λήξει ακόμα".
Σε ό,τι αφορά τη διαφοροποίηση ως προς τις διαπραγματεύσεις είπε πως πλέον περιστοιχίζεται και από άλλα στελέχη και υπουργούς και πως προεδρεύει της Ομάδας αυτής που υπόκειται στη δικαιοδοσία του. "Παίρνω τις αποφάσεις", είπε ο Γ. Βαρουφάκης.
"Θέτω τον τόνο. Εξακολουθώ να είμαι υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωομάδα. Υποστηρίζομαι από τον καλό μου φίλο, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Τα δημοσιογραφικά ήθη έχουν υποβαθμιστεί, αυτό φαίνεται από το πώς παρουσιάζουν το θέμα", υπογράμμισε.
" Θα πρέπει να τους πείσουμε (τους εταίρους) ότι είμαστε σοβαροί για τη μεταρρύθμιση στην Ελλάδα", ανέφερε και πρόσθεσε:
"Φυσικά δεν είναι εύκολο να πείσει κανείς 18 χώρες πως οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια ήταν λάθος. Η Ευρωομάδα είναι ένα πολύπλοκο όργανο, δεδομένου ότι είναι δύσκολο να παραδεχτούν τα λάθη. Η Ελλάδα έχει διαπράξει σειρά λαθών κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Τώρα ήρθε η ώρα που η άλλη πλευρά αρχίζει να παραδέχεται σφάλματα", συμπλήρωσε με νόημα.
Για τις συζητήσεις της 20ης Φεβρουαρίου, είπε:
"Απαίτησαν από εμάς να εφαρμόσουμε το παλιό πρόγραμμα μεταρρύθμισης, μόνο το παλιό μνημόνιο συμφωνίας. Σχολαστικά και γραμμή προς γραμμή, συζητήθηκε το παλιό μνημόνιο. Πρόκειται για μια συμφωνία της προηγούμενης κυβέρνησης που απέτυχε".
"Είμαι πεπεισμένος ότι θα συμφωνήσουμε", ανέφερε και κατέληξε ως εξής:
"Δεν είμαι προφήτης για να πω αν θα καταλήξουμε στις 11 Μαΐου. Αλλά είναι προς το συμφέρον μας να καταλήξουμε σε συμβιβαστική λύση το συντομότερο δυνατό".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο lcitynews.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.