Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

ΧΑΜΟΣ στο κέντρο της Αθήνας: Μετανάστες αναζητούν στέγαση στις πλατείες [photos









Η κατάσταση στα νησιά είναι εκρηκτική, αφού η έλλειψη κέντρων πρώτης υποδοχής σε... συνδυασμό με την αύξηση του αριθμού έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα.


Οι άνθρωποι αυτοί αναζητώντας καταφύγιο, τροφή και εργασία έρχονται στην Αθήνα. Ετσι σχηματίζουν μικρές μικρές ομάδες και κάνουν την εμφάνισή τους στις πλατείες Ομόνοιας και Βικτορίας και τις πέριξ περιοχές.


Ενδεικτικές είναι και οι σημερινές εικόνες από την πλατεία Ομονοίας
















Υπενθυμίζεται πως χθες η αρμόδια υπουργός για το Μεταναστευτικό Τασία Χριστοδουλοπούλου είπε πως οι μετανάστες δεν κοιμούνται, ούτε συνωστίζονται στις πλατείες, αλλά βγαίνουν τα πρωινά στην Ομόνοια για να λιαστούν, προκαλώντας πολλές αντιδράσεις.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού

Η κυβέρνηση απέναντι στο τεράστιο πρόβλημα ανακοίνωσε πως θα υπάρχει μεταφορά των νεοεισελθέντων από τα νησιά σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα και ο διαχωρισμός τους εκεί σε πρόσφυγες και σε μετανάστες.

Στους Σύρους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα όλα τα απαραίτητα έγγραφα.
Εγκρίθηκε σχέδιο για τη διαμόρφωση ειδικών χώρων διαμονής σε κλειστούς χώρους, σε καταυλισμούς αλλά και σε υπάρχουσες υποδομές όπου θα γίνονται και όλες οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και θα τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

Εκτακτες προσλήψεις για τα κέντρα μεταναστών προανήγγειλε η Χριστοδουλοπούλου

Την ίδια ώρα η αρμόδια υπουργός για το Μεταναστευτικό Τασία Χριστοδουλοπούλου ανακοίνωσε Την πρόσληψη προσωπικού με έκτακτες διαδικασίες στα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής και στην Υπηρεσία Ασύλου, προανήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, λίγο μετά την ολοκλήρωση της δι-υπουργικής σύσκεψης χθες για τη διαχείριση των αυξανόμενων μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, η υπουργός τόνισε πως οι προσλήψεις, που θα αφορούν συμβάσεις ορισμένου χρόνου, θα συμπεριληφθούν στο σ/ν για τη Διοικητική Ανασυγκρότηση του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργου Κατρούγκαλου.

Σημειώνεται ότι ήδη από το 2013 υπήρχε δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για στελέχωση τόσο των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής, όσο και της Υπηρεσίας Ασύλου, προκειμένου να λειτουργήσουν επαρκώς. Η δέσμευση για την ενίσχυση των υπηρεσιών συμπεριλαμβανόταν στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης και για το λόγο αυτόν είχαν διατεθεί ευρωπαϊκά κονδύλια.

Όπως επισημαίνει η κ. Χριστοδουλοπούλου, στο πλαίσιο της διαχείρισης των αυξανόμενων ροών θα ενισχυθούν οι υπάρχουσες δομές στα νησιά και θα ενεργοποιηθούν επίσης δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα. Όπου χρειασθεί, θα ενεργοποιηθούν εκ νέου ή θα δημιουργηθούν νέοι καταυλισμοί προσφύγων.

Σύμφωνα με το iefimerida, άμεση θα είναι η συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και συγκεκριμένα με το ΚΕΕΛΠΝΟ προκειμένου να καλυφθεί όλο το φάσμα των απαραίτητων ιατρικών εξετάσεων τόσο στις δομές Πρώτης Υποδοχής, όσο και στους χώρους που θα λειτουργήσουν στην ενδοχώρα.

Τέλος, η Ελλάδα έχει ξεκινήσει συζητήσεις με Ιταλία, Ισπανία και Κύπρο προκειμένου να διαμορφωθεί κείμενο αιτημάτων που θα απευθυνθεί προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρωταρχικό αίτημα θα είναι η ενεργοποίηση έκτακτης χρηματοδότησης προκειμένου να αντιμετωπισθεί η κρίση.
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο lcitynews.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.