Κυριακή 16 Αυγούστου 2015

Συνεχίζεται ο «πόλεμος» για την ανασκαφή στην Αμφίπολη





Δεν έχουν κοπάσει οι αντιδράσεις που έχει προκαλέσει δημοσίευμα της Αυγής σχετικά με τη χρονολόγηση του τάφου στην Αμφίπολη. Σε συνέντευξή της, η επικεφαλής αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη δηλώνει ότι την απαξιώνουν και ότι απεργάζονται την αποπομπή της, ενώ την αντίδρασή τους εκφράζουν κάτοικοι της περιοχής, ενώ την «έκπληξή» της εκφράζει η οργάνωση μελών του ΣΥΡΙΖΑ Αμφίπολης.

K.Περιστέρη: Δεν είμαι διατεθειμένη να εγκαταλείψω ένα έργο ζωής

Απόπειρα απαξίωσης και αποπομπής της καταγγέλλει η Κατερίνα Περιστέρη.

Σε συνέντευξή της στο κυριακάτικο Πρώτο Θέμα, η επικεφαλής αρχαιολόγος σημειώνει: «Όσοι απεργάζονται σχέδια αποπομπής μου προφανώς έχουν λόγους να με εκθέτουν με ανυπόστατες κατηγορίες, να διαδίδουν ψεύδη εναντίον μου, να απαξιώνουν το έργο μου και να εφευρίσκουν δήθεν αντιεπιστημονικές μεθόδους που ακολούθησα. Τους αφήνω στην κρίση της Ιστορίας».

Παράλληλα, σημειώνει ότι δεν είναι διατεθειμένη να εγκαταλείψει «ένα έργο ζωής όπως η ανασκαφή του ταφικού συγκροτήματος στον Τύμβο Καστά».

Αναφερόμενη στην αυτοψία, στην οποία αναφερόταν δημοσίευμα της εφημερίδας Αυγής που αμφισβητούσε ότι ο τάφος της Αμφίπολης ανήκει στους Μακεδονικούς χρόνους, η κ. Περιστέρη σημειώνει ότι δεν υπήρξε καμία αναφορά σε τυχόν αυτοψία. «"Εν κρυπτώ" αυτοψία δεν υπάρχει» επιμένει και τονίζει ότι δεν έχει λάβει κανένα πόρισμα που να αναφέρεται «στα όσα διαπίστωσε (η αρχαιολόγος Αγγελική Κοτταρίδη) από την υποτιθέμενη αυτοψία».

Η κ. Περιστέρη επιμένει ότι τα ευρήματα του τάφου ανήκουν στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα και επισημαίνει ότι κατά τον 2ο π.Χ. αιώνα για να το προφυλάξουν οι τελευταίοι Μακεδόνες από τους Ρωμαίους και τους Θράκες, κατασκεύασαν τους δύο τοίχους σφράγισης μπροστά από τις Σφίγγες και τις Καρυάτιδες και το επιχώνουν εσωτερικά.

Όσον αφορά την χρηματοδότηση για το μνημείο, σημειώνει ότι από το 2012 έως το 2014 διατέθηκαν συνολικά 295.000 ευρώ.

Αναφορικά με την κατηγορία για πλημμελή λήψη στρωματογραφικών δειγμάτων και επιβλαβή για το μνημείο χρήση βαρέων χωματουργικών μηχανημάτων, η κ. Περιστέρη απαντά ότι η στρωματογραφία έγινε με τον καλύτερο τρόπο. «Η χρήση εκσκαφέων είναι πρακτική που χρησιμοποιείται διεθνώς για να αφαιρεθούν μεγάλοι όγκοι χώματος. Προφανώς οι διαφωνούντες έχουν κατά νου εικόνες του παρελθόντος όπου το χώμα μεταφέρεται με τα ζεμπίλια» σημειώνει.

Αντίδραση και από την Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Αμφίπολης

Την «έκπληξή» του για το δημοσίευμα της Αυγής εξέφρασε και η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Αμφίπολης.

Η ανακοίνωση της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Αμφίπολης αναφέρει ότι «το μνημείο θεωρείται πολύ σημαντικής αρχαιολογικής αξίας και είναι κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς μιας μεγάλης ιστορικής περιοχής που αξίζει να αναδειχθεί. Οι επιστήμονες/ισσες αρχαιολόγοι δικαιούνται να κάνουν απρόσκοπτα τη δουλειά τους χωρίς παρεμβάσεις με πολιτικές σκοπιμότητες». 

Για «στοχοποίηση» της ανασκαφής κάνει λόγο ο δήμαρχος Αμφίπολης, Κώστας Μελίτος. 

Παράλληλα, μιλώντας στην Καθημερινή της Κυριακής, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αμφίπολης, Αλέξανδρος Κοχλιαρίδης σημειώνει: «Απαιτούμε σεβασμό στο μνημείο και συνιστούμε υπομονή, ας μη βιάζονται, η ανασκαφή θα δικαιωθεί».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο lcitynews.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.