Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

Στα άκρα η σύγκρουση του Πρωθυπουργού με την Ζωή




Με σκληρή κόντρα μεταξύ της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου και του αντιπροέδρου Νικήτα Κακλαμάνη ξεκίνησε λίγο πριν από τις 10 το βράδυ η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, που θα αποφασίσει την επανέναρξη των εργασιών του Κοινοβουλίου για την ψήφιση του τρίτου μνημονίου.
Ο κ. Κακλαμάνης εγκάλεσε την κ. Κωνσταντοπούλου για την απόφασή της να μεταδοθεί ζωντανά η Διάσκεψη από το κανάλι της Βουλής και της ζήτησε να θέσει το θέμα προς ψηφοφορία.
Στη συνέχεια η κ. Κωνσταντοπούλου επιχειρηματολόγησε για την απόφασή της να μην συγκληθεί νωρίτερα η Διάσκεψη των Προέδρων, και μεταξύ άλλων είπε: «Δεν μπορεί να μπαίνει η σφραγίδα του Κοινοβουλίου κάθε φορά που στέλνει νομοσχέδιο η τρόικα».
Ο κ. Κακλαμάνης της απάντησε: «Το νομοσχέδιο σας το έστειλε η τρόικα ή η κυβέρνηση;».
Η πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως «δυστυχώς οδηγηθήκαμε σε αιφνιδιασμό» και άφησε αιχμές κατά του πρωθυπουθργού λέγοντας πως την είχε διαβεβαιώσει ότι δεν θα χρειαζόταν να ανοίξει η Βουλή πριν από τις 16 Αυγούστου.
Στη συνέχεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης κατηγόρησε την κ. Κωνσταντοπούλου για απροκάλυπτη επίθεση της προέδρου εναντίον της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού μιλώντας για έλλειψη εμπιστοσύνης και και αδυναμία συνεννόησης.
«Αν τα πιστεύει αυτά η πρόεδρος της Βουλής δεν μπορεί να διαδραματίσει τον θεσμικό της ρόλο» είπε ο κ. Φίλης και κάλεσε την κ. Κωνσταντοπούλου να ανακαλέσει.
Επίσης, την κατηγόρησε για παρελκυστική πολιτική που είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της διαδικασίας και πως το χρονοδιάγραμμα που πρότεινε ο πρωθυπουργός δεν τηρήθηκε με δική της ευθύνη.
Η κ. Κωνσταντοπούλου κάλεσε τον κ. Φίλη να μην ερμηνεύει όσα λέει και πρόσθεσε πως δεν αισθάνεται άσχημα που ως πρόεδρος της Βουλής λέει όσα έλεγε και ως βουλευτής, ενώ έκανε λόγο για «όψιμους εκπροσώπους της νεοδιαπλοκής».
Τι προηγήθηκε
Η επανέναρξη των εργασιών της Βουλής έγινε η αιτία για την ανοιχτή σύγκρουση του πρωθυπουργού με την πρόεδρο της Βουλής, καθώς η κ. Κωνσταντοπούλου έπειτα από ένα μπαράζ παρασκηνιακών διαβουλεύσεων με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών, τελικά δεν υποχώρησε.
Έτσι, η Διάσκεψη των Προέδρων ορίστηκε για το βράδυ της Τετάρτης και το πρωί της Πέμπτης θα ξεκινήσει η κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής.
Θα ακολουθήσει η συνεδρίαση της Ολομέλειας και η ψηφοφορία που αναμένεται να ολοκληρωθεί τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.
Πολιτικά, ωστόσο, η κατάσταση αυτή προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Σύμφωνα με το in.gr το βράδυ της Δευτέρας υπήρξε έκρηξη του Σπύρου Σαγιά για την κωλυσυεργία της κ. Κωνσταντοπούλου.
Υπουργοί και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζουν απερίφραστα τη στάση της κ. Κωνσταντοπούλου, ενώ στελέχη της αντιπολίτευσης μιλούν για γελοιοποίηση του θεσμού. Ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega δήλωσε ότι «ο περιορισμός της συζήτησης αυτής δεν βοηθάει κανέναν και τίποτα». «Δεν μας τιμά όταν μιλάμε για τόσο σοβαρά ζητήματα να αναλωνόμαστε σε αυτή τη θεσμική τυπολατρία που είναι στα όρια του προσχήματος» πρόσθεσε, «δεν μας τιμά το ότι αναγκάζεται ο πρωθυπουργός να ζητά, να θέτει ημερομηνίες και ώρες, να υπάρχει διαπραγμάτευση του αυτονόητου».
Πολύ επικριτικός για τη στάση της κυρίας Κωνσταντοπούλου ήταν και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου. «Είναι αδιανόητο το προεδρείο βουλής να δημιουργεί προβλήματα στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης», δήλωσε στον Σκάι. Στο ίδιο κανάλι ο κ. Κώστας Χρυσόγονος ζήτησε από την κ. Κωνσταντοπούλου να ξανασκεφθεί τη θέση της και πρόσθεσε: «η κατάσταση αυτή με ξεπερνάει»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο lcitynews.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.