Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Ο έρωτας του εμίρη για την Κέρκυρα



Ο εμίρης του Κατάρ Σεΐχ Χαµάντ µπιν Χαλίφα αλ Θάνι έχει τέτοια λατρεία για την Κέρκυρα που όχι μόνο την επισκέπτεται κάθε χρόνο και έχει αποκτήσει καλούς φίλους αλλά ετοιμάζει και μία επένδυση-μαμούθ σε ξενοδοχείο στο νησί των Φαιάκων.
Όταν ελλιµενίζεται στο λιµάνι της Κέρκυρας η πολυτελής θαλαµηγός «Katara» του εµίρη, η είδηση της έλευσής του διαδίδεται γρήγορα στην πόλη, όπως όταν έρχεται ένας φίλος. Ο ίδιος επισκέπτεται το νησί πάνω από 20 συνεχόμενα χρόνια, από τότε που ήταν ακόµα πρίγκιπας, και έχει δεθεί µε τον τόπο και τους ανθρώπους του. Απλός, προσηνής, του αρέσει να πίνει καφέ µε τους ντόπιους στο Λιστόν, να περπατάει στα καντούνια της πόλης, χωρίς συνοδεία, ντυµένος απλά, χωρίς να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους τουρίστες και κάποιες φορές να πηγαίνει βόλτα µε τη «γουρούνα» του υπό τα διακριτικά βλέµµατα των ανθρώπων της ασφαλείας του.
Η επένδυση-μαμούθ
Η Κέρκυρα είναι το µόνο νησί του Ιονίου στο οποίο έστω και µετ’ εµποδίων προχωρούν οι επενδύσεις του εµίρη του Κατάρ σε αντίθεση µε την Οξυά και τη Ζάκυνθο, διότι δικαστικές περιπέτειες έβαλαν φρένο στα σχέδιά του. Όπως συμβαίνει με το ιστορικό ξενοδοχείο Miramare στην περιοχή Μοραΐτικα της Κέρκυρας, το οποίο ο εµίρης φιλοδοξεί να µετατρέψει σε υπερπολυτελές resort. Οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και η σύγχυση αρµοδιοτήτων µεταξύ των υπηρεσιών είχαν ως αποτέλεσµα να σταµατήσουν τα έργα για τρεις µήνες προκαλώντας την έντονη δυσαρέσκεια των επενδυτών, που έχουν ξοδέψει µεγάλα ποσά λόγω της αγάπης του εµίρη για τη χώρα µας αλλά βρίσκονται συνεχώς αντιµέτωποι µε βουνό προβληµάτων. «Την ώρα που η Ελλάδα έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη για επενδύσεις, προχωράµε το έργο µε ρυθµό χελώνας, καθώς µία µας σταµατά η Πολεοδοµία, µία η Αστυνοµία, µία η Κτηµατική Υπηρεσία», λέει στην Real ο µηχανικός ∆ηµήτρης Ξυδιάς, που έχει αναλάβει project manager. Τα έργα ξανάρχισαν πριν από έναν µήνα και αν δεν υπάρξει νέα εµπλοκή υπολογίζεται να έχουν ολοκληρωθεί έως τα Χριστούγεννα, ώστε του χρόνου το καλοκαίρι το ξενοδοχείο να τεθεί σε λειτουργία. «Είµαστε στο στάδιο των δαπέδων και των κουφωµάτων, υπολογίζουµε να τελειώσουµε µέχρι το τέλος του χρόνου», εξηγεί ο ο ίδιος άνθρωπος. Το ξενοδοχείο ταυτίστηκε στο παρελθόν µε την οικογένεια Ωνάση καθώς χτίστηκε το 1960 από τον Γεράσιµο Πατρονικόλα, σύζυγο της Καλλιρρόης Πατρονικόλα, που ήταν ετεροθαλής αδερφή του µεγιστάνα, ενώ εγκαινιάστηκε από τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραµανλή. Ο Αλ Θάνι δείχνει προσωπικό ενδιαφέρον για τη συγκεκριµένη επένδυση και πέρυσι επιθεώρησε τα έργα πετώντας µε ελικόπτερο πάνω από την περιοχή.
Οι Έλληνες φίλοι
O εµίρης έφτασε στην Κέρκυρα πριν από µία εβδοµάδα µε κρατικό αεροσκάφος του Κατάρ και αφού το πλωτό παλάτι του, η θαλαµηγός «Κατάρα» των 124 µέτρων, είχε ήδη δέσει στο λιµάνι του νησιού. Το πρώτο πράγµα που ζήτησε ήταν ιρανικό χαβιάρι και οι συνεργάτες του έσπευσαν να κάνουν ειδική παραγγελία µέσω e-mail για πάνω από δύο κιλά από την Ιταλία. Συχνάζει στις καφετέριες του Λιστόν για καφέ, ενώ τις περισσότερες ώρες της ηµέρας τις περνάει στο Rex όπου κατά παραγγελία µαγειρεύονται για τον ίδιο και την παρέα του αρνιά ή κατσίκια που εκτρέφονται στο νησί. Άλλωστε η µαγείρισσά του είναι Ελληνίδα, όπως και ο καπετάνιος της θαλαµηγού του. Τις παρέες του δεν τις αλλάζει χρόνια τώρα και σε κάθε επίσκεψη συναντιέται καθηµερινά µαζί τους για καφέ στη Σπιανάδα. Τους έχει προσκαλέσει µάλιστα επανειληµµένα στην Ντόχα, στις 18 ∆εκεµβρίου, που είναι η εθνική επέτειος προς τιµήν του σεΐχη Jassim bin Mohammad Bin Thani, ιδρυτή του κράτους του Κατάρ. Μόνο ένας από τους Κερκυραίους φίλους του ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του εµίρη και επισκέφθηκε την Ντόχα και όταν επέστρεψε στο νησί είχε να πει ότι τον υποδέχτηκε «µε τιµές αρχηγού κράτους». Άλλωστε τους δύο άντρες ενώνει και ένα συµβάν πριν από λίγα χρόνια: όταν είχε τραυµατιστεί ελαφρά στον δρόµο η εγγονή του εµίρη, τη µετέφερε στο νοσοκοµείο του νησιού για να της παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, χωρίς να γνωρίζει ποια είναι. Όταν έφτασε ο εµίρης, θέλησε να του προσφέρει χρήµατα αλλά δεν τα δέχτηκε κι έτσι ξεκίνησε η φιλία τους. Την τελευταία ηµέρα πριν αναχωρήσει από το νησί, ο Αλ Θάνι πάντα περνά και χαιρετά τους φίλους του, τους οποίους αποκαλεί αδελφούς, τους προσκαλεί στην Ντόχα και ανανεώνει το ραντεβού του για το επόµενο καλοκαίρι.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο lcitynews.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.