Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Αμφίπολη: Ηφαιστίωνας και στο βάθος Αλέξανδρος;


Το μνημείο, από μόνο του, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις όλων των εποχών.

Ο «κρυμμένος ένοικος» του τάφου της Αμφίπολης είναι ο Ηφαιστίωνας, ισχυρίζεται η κα. Περιστέρη και η ομάδα της, αλλά φαίνεται πως μέσα στο θαμμένο μνημείο, κρύβονται πολλά μυστικά και ίσως ένας ακόμη ένοικος, που αν επιβεβαιωθεί, τότε θα αποτελέσει την μεγαλύτερη ανακάλυψη για το πρόσωπο που στιγμάτισε την παγκόσμια ιστορία.
Σύμφωνα με τον empedotimo  (από το γνωστό blog empedotimos.blogspot.gr) τον άνθρωπο που βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά από τις αποκαλύψεις της ανασκαφικής ομάδας και της αρχαιολόγου κ. Περιστέρη,  η ανάλυση και οι τεκμηριωμένες διαπιστώσεις του, γεννούν εύλογα  ερωτηματικά και προκαλούν…ανατριχίλα. Υπάρχει δεύτερος νεκρός στον τάφο, κι αν ναι, είναι ο Αλέξανδρος;  Ήθελε ο μεγάλος Έλληνας στρατηλάτης να ταφεί δίπλα στον Ηφαιστίωνα, τον μόνο κοινό θνητό που αγάπησε, εμπιστεύτηκε και πόνεσε γι  αυτό, ίσως περισσότερο και από την ίδια του τη μητέρα; Η κα. Περιστέρη φρόντισε να προστατεύσει τη δουλειά μηνών και έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για τα οποία ήταν σίγουρη. Όμως πολλοί συνάδελφοί της αναλύουν τα δεδομένα και δηλώνουν βεβαιότητα όχι για την σπουδαιότητα της ανακάλυψης, αλλά για κάτι ακόμη μεγαλύτερο. Ο τάφος του μεγάλου Αλεξάνδρου είναι εδώ, στην Ελλάδα, στην δική του Μακεδονία, εκεί όπου γεννήθηκε, γαλουχήθηκε, ξεπέρασε τον ηρωισμό του πατέρα του βασιλιά Φίλιππου και πραγματοποίησε το προσωπικό του ονειρικό στόχο. Να ξεπεράσει σε φήμη τον μεγάλο Αχιλλέα, τον ήρωα της δικής του εποχής. 
 Οι αποδείξεις για τους 2 νεκρούς ενοίκους
Τα ευρήματα και η εξήγησή τους από μόνα τους είναι συγκλονιστικά. Οι δυο υδρίες, η μια σφίγγα που πατάει σε κίονα, και δίπλα οι δυο κένταυροι που στη μέση έχουν έναν ταύρο έτοιμο για θυσία. Στοιχεία που φαίνεται να αποτυπώνουν μια μυθολογική σκηνή, η οποία πιστοποιεί τον ήρωα. Στα επιστήλια, λένε οι ειδικοί, καταδεικνύεται η ύπαρξη δύο νεκρών στον μνημείο. Αν ο ένας είναι ο Ηφαιστίωνας, ο δεύτερος δεν μπορεί να είναι κάποιος κατώτερός του. Προσθέστε σε αυτό τον κόκκινο βασιλικό μανδύα αλλά και το γεγονός ότι ο ένας εκ των δυο νεκρών βρισκόταν σε κλίνη, δηλαδή δεν σκοτώθηκε στην μάχη, όπως ο μεγάλος στρατηλάτης. Σε αυτό το σημείο πρέπει να βάλουμε στην …εξίσωση και την απεικόνιση του ιππέα και την επιγραφή με το μονόγραμμα του Ηφαιστίωνα. Η ομάδα ανασκαφής δηλώνει με βεβαιότητα ότι πίσω από την επιγραφή με το μονόγραμμα του Ηφαιστίωνα κρύβεται η εντολή του Μεγάλου Αλεξάνδρου να φτιαχτεί ο μνημειώδης τάφος για τον σύντροφο και συμπολεμιστή του. Όμως ο ιππέας – είναι ο Ηφαιστίωνας – και ο βασιλιάς σε κλίνη, μπορεί να είναι ο Αλέξανδρος που πέθανε από ελονοσία στο κρεβάτι του παλατιού του στη Βαβυλώνα. 
Και οι δυο νεκροί, είναι αφηρωισμένοι. Οπότε γεννάται ένα άλλο εύλογο ερώτημα. Αν ισχύουν όσα ισχυρίζεται η ομάδα ανασκαφής, είναι δυνατόν ο Μέγας Αλέξανδρος να έδωσε εντολή να ταφεί δίπλα στον Ηφαιστίωνα κάποιος άλλος Μακεδόνας; Ποιος ήρωας θα μπορούσε να σταθεί αντάξια δίπλα στον Ηφαιστίωνα; Πολλοί θα πουν ότι ίσως ο στρατηλάτης να θέλησε να ταφεί εκεί ο Φίλιππος. Όμως η σχέση του με τον πατέρα και η υπέρτατη ένωση του με τον Ηφαιστίωνα, ως δυο αδελφές ψυχές που μεγάλωσαν και πέθαναν για τον ίδιο σκοπό, το ίδιο όραμα, αποκλείουν αυτό το σενάριο.  
Αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι το αρχικό σενάριο του στρατηλάτη να φτιάξει ένα μεγαλοπρεπές μνημείο στον βασιλιά Φίλιππο, άλλαξε μετά τον χαμό του Ηφαιστίωνα. Ο Αλέξανδρος πιθανολογείται ότι αποφάσισε να τον τιμήσει με ένα ταφικό μνημείο που όμοιό του δεν είχε δει ο κόσμος της εποχής του. Και λίγο αργότερα, με τον δικό του χαμό, ο Αντίγονος ο Μονόφθαλμος – που το μονόγραμμά του βρέθηκε σε πέντε σημεία του περιβόλου – ως ο κατασκευαστής του μνημείου και χιλίαρχος μετά τον θάνατο του Αλεξάνδρου,  ίσως να αποφάσισε μαζί με τους υπόλοιπους Μακεδόνες να ταφεί στο ίδιο σημείο και ο μεγάλος Έλληνας στρατηλάτης.  
Οι αντιδράσεις των αρχαιολόγων
Με μια και όχι τόσο σεμνή χειρονομία, η αρχαιολόγος Ντόροθι Κίνγκι, ύψωσε το μεσαίο δάχτυλο του χεριού σε όσους υποστήριζαν ότι ο ένοικος στον τάφος της Αμφίπολης είναι ο Μέγας Αλέξανδρος. Η ίδια έσκιζε τα πτυχία της και επέμενε όλο αυτό το διάστημα ότι το ταφικό μνημείο φιλοξένησε την σωρό του Ηφαιστίωνα. Μάλιστα υποστήριξε ότι το μεγαλοπρεπές δημιούργημα του Μακεδονικού πολιτισμού φτιάχτηκε για τον Αλέξανδρο, αλλά εκεί ετάφη ο αγαπημένος του φίλος και συμπολεμιστής. 
Η αντίδραση της Ντόροθι Κινγκ στις ανακοινώσεις την αρχαιολόγου κ. Περιστέρη και της ανασκαφικής ομάδας της Αμφίπολης, δεν ήταν η μόνη από την ελληνική αλλά και την παγκόσμια αρχαιολογική κοινότητα. Άλλοι επιμένουν ότι ο τάφος δεν ανήκει στον Ηφαιστίωνα, άλλοι μιλούν ακόμη για τον Αλέξανδρο ενώ και το σενάριο ταφής του Φίλιππου δεν έχει εξαφανιστεί. Ο καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας, Παναγιώτης Φάκλαρης, επιμένει ότι : « με τα στοιχεία που έχουμε ως τώρα αυτό που μπορώ να πω είναι οτι δεν μπορεί να συνδεθεί σε καμία περίπτωση με τον Ηφαιστίωνα. Πρόκειται για ένα ταφικό μνημείο με ταφές μέσα ενώ ο Ηφαιστίωνας δεν είχε ταφεί στη Μακεδονία», υποστήριξε.
Η καθηγήτρια Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Χρύσα Παλιαδέλη, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα πρόταση» την ανακοίνωση της επικεφαλής των αρχαιολογικών ερευνών, ότι δηλαδή ο τύμβος Καστά πιθανότατα προοριζόταν για τον Ηφαιστίωνα κατά παραγγελία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, καθώς η πρόταση αυτή συμπίπτει χρονολογικά. Αλλά, διατηρεί τις επιφυλάξεις της λέγοντας ότι :  «το μνημείο χρονολογείται στα τέλος του 4ου π.Χ. αιώνα ή στα πρώιμα ελληνιστικά χρόνια.  Έχει γίνει δουλειά για το μνημείο... Χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη, για χρόνια θα συζητάμε τις προτάσεις και θα δοθούν κι άλλα στοιχεία». 
Και μέσα σε όλα αυτά, το αθάνατο ελληνικό κράτος φροντίζει να αφήνει το μνημείο να …καταστρέφεται.  Η Άννα Παναγιωταρέα επεσήμανε τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το μνημείο, αν δεν βρεθούν τα χρήματα να δοθούν στους συντηρητές που πρέπει να εργαστούν άμεσα. Κατήγγελλε ακόμη και μικροπολιτικά παιχνίδια, με ορισμένους κύκλους  να συνδέουν τον Τάφο της Αμφίπολης με την προηγούμενη κυβέρνηση…









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο lcitynews.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.