Γι' αυτό Τουρκία και Αλβανία τις έχουν βάλει στο μάτι;
Νέα κοιτάσματα μη συμβατικού αερίου στην Θράκη και την Ηπειρο φέρνει στο φως μελέτη του ΙΓΜΕ. Την μελέτη είχε ζητήσει το ΥΠΕΚΑ όταν υφυπουργός ήταν ο Γιάννης Μανιάτης. Σκοπός της, όπως μεταδίδει το energypress.gr ήταν να εξεταστεί η ύπαρξη ή όχι δομών στο ελληνικό έδαφος μη συμβατικού φυσικού αερίου και πετρελαίου, τα shale gas και shale oil, δηλαδή το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο που παράγονται από τη σχάση του σχιστόλιθου...
Τα ευρήματα της έρευνας του ΙΓΜΕ εντόπισαν ενδιαφέρουσες δομές shale gas στην περιοχή της Θράκης και δομές shale gas και shale oil στην Ήπειρο. Πάντως πρόκειται για προκαταρκτική έρευνα που σημαίνει ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν νέες έρευνες εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον από την πολιτεία για την αξιοποίηση του πιθανού θησαυρού που βρίσκεται στο ελληνικό υπέδαφος.
Το συγκεκριμένο καύσιμο έχει φέρει πραγματική επανάσταση στην Αμερική, όπου λόγω αφθονίας κοιτασμάτων αναμένεται σύντομα να οδηγήσει σε ενεργειακή ανεξαρτησία τις ΗΠΑ και να τις καταστήσει από το 2015 καθαρό εξαγωγέα ενέργειας.
Την ίδια στιγμή στην Ε.Ε. έχει φουντώσει η συζήτηση μεταξύ οικολόγων και υποστηρικτών της ενεργειακής ανεξαρτησίας της Ευρώπης για την ανάπτυξη του shale gas και του shale oil και εντός της Ένωσης, όπου έχουν ήδη εντοπιστεί σημαντικά κοιτάσματα στην Ουκρανία (υπεγράφη σύμβαση με τη Shell), την Πολωνία, τη Ρουμανία (Exxon Mobil) και τη Βουλγαρία. Ταυτόχρονα, η Βρετανία που έχει την πιο ανοιχτή αγορά αερίου, ετοιμάζεται να υποδεχθεί τις πρώτες ποσότητες εισαγωγών shale gas, που θα θερμάνει τους βρετανούς μέσω της εταιρείας Centrica.
Σύμφωνα με το energypress.gr, το πρώτο βήμα για την ευρωπαϊκή αξιοποίηση του shale gas έγινε πρόσφατα με την ψήφιση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της έκθεσης Τζαβέλα για τον ενεργειακό οδικό χάρτη. Σε αυτήν η ανάπτυξη της εκμετάλλευσης του shale gas υποστηρίζεται ως βασικός παράγοντας (μαζί με τα κοιτάσματα της Νοτιανατολικής Μεσογείου) για την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ε.Ε..
Σε κάθε περίπτωση εντός Ε.Ε. δε λείπουν οι αντιδράσεις τόσο των οικολόγων όσο και του ρωσικού λόμπι, απέναντι στο shale gas. Οι πρώτοι στέκονται στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος που προκαλείται κατά την εξόρυξη και αξιοποίηση του σχιστολιθικού αερίου, οι δεύτεροι ανησυχούν καθώς βλέπουν έναν πιθανό ανταγωνιστή που απειλεί την κυριαρχία τους στην ευρωπαϊκή αγορά.
Πάντως πρόσφατα ο Αλεξέι Μίλερ της Gazprom, δήλωσε ότι η Ρωσία δεν φοβάται τα αποθέματα σχιστολιθικού αερίου των ΗΠΑ.
Στο μεταξύ, βάσει της εκτίμησης της Price Waterhouse Coopers μέχρι το 2035 η ετήσια παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου θα μπορούσε να φθάσει 14 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (12% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου). Από τη μεριά του, το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας υπολογίζει ότι από τη συνολική σχιστολιθική παραγωγή 1,2 έως 4 εκατ. βαρέλια θα έχουν ως πηγή προέλευσης την αμερικανική παραγωγή.
Βέβαια το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τιμές και το πώς αυτές θα επηρεαστούν. Οι αναλυτές της PWC εκτιμούν ότι το 2035 οι τιμές θα καταγράψουν πτώση σε ποσοστό 25 έως 40%, αντίθετα με τις προβλέψεις για 133 δολάρια το βαρέλι της αμερικανικής στατιστικής υπηρεσίας ενέργειας των ΗΠΑ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της PWC, μέχρι το 2035 το πετρέλαιο σχιστόλιθου δεν αποκλείεται να επιτρέψει το παγκόσμιο ΑΕΠ να αναρριχηθεί από 2.3 έως 3.7 %. Η συγκεκριμένη άνοδος του παγκόσμιου ΑΕΠ με βάση τις παρούσες τιμές κυμαίνεται στα 1,7 – 2,7 τρισ. δολάρια.
Πηγή:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tο lcitynews.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.