Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Ποιοι κινδυνεύουν μετά το Πάσχα;





Η εβδομάδα που ξεκινά αμέσως μετά το Πάσχα, θεωρείται μια από τις πιο επικίνδυνες του
χρόνου για την υγεία μας. Υπολογίζεται ότι το χρονικό αυτό διάστημα αυξάνεται κατακόρυφα ο αριθμός των ανθρώπων που μεταφέρονται άρον-άρον στα νοσοκομεία.

Ιδιαίτερα όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου όπως καρδιοπαθείς , διαβητικοί αλλά και άλλοι πάσχοντες πέφτουν με τα μούτρα στα Πασχαλινά εδέσματα με συνέπειες άκρως επικίνδυνες για την υγεία τους.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Ποιοι κινδυνεύουν μετα το Πάσχα; Απαντήσεις στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί! 
Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη 
Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Τις Άγιες αυτές ημέρες όλοι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την ποσότητα του φαγητού που θα καταναλώσουμε για να αποφύγουμε τη γνωστή βαρυστομαχιά.

Ιδιαίτερη προσοχή και αυτοσυγκράτηση πρέπει να δείξουν όσοι έχουν καρδιακά προβλήματα, καθώς ένα μεγάλο γεύμα μπορεί να αυξήσει έως και τέσσερις φορές τις πιθανότητες για να πάθει κάποιος καρδιακή προσβολή, κυρίως τις δύο πρώτες ώρες μετά το φαγητό. 

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι μέσω των οποίων ένα βαρύ γεύμα μπορεί να επηρεάσει τη φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς. 

Ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες, λίπη και αλάτι θα αναγκάσει το σώμα να εργαστεί πιο σκληρά για να γίνει η πέψη των τροφών. Η καρδιά λειτουργώντας ως αντλία θα στείλει περισσότερο αίμα στο έντερο για να βοηθήσει στη διαδικασία της πέψης, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει έως και έξι ώρες.

Κατά την περίοδο αυτή λιγότερη ποσότητα αίματος διοχετεύεται στα υπόλοιπα όργανα, συμπεριλαμβανομένης και της καρδιάς που οδηγεί σε διαταραχή της λειτουργίας των στεφανιαίων αγγείων (τα αγγεία που αιματώνουν την καρδιά). 

Μία άλλη πιθανότητα είναι ότι ένα γεύμα υψηλό σε λιπαρά επηρεάζει τα αγγεία με την απελευθέρωση λιπαρών οξέων και άλλων ουσιών στην κυκλοφορία του αίματος. Η αύξηση των τριγλυκεριδίων μπορεί να κάνει τα στεφανιαία αγγεία λιγότερο ελαστικά και πιο εύκολα να υποστούν βλάβη.

Η αύξηση της ινσουλίνης που παρατηρείται μετά τα γεύματα μπορεί να επηρεάσει το τοίχωμα των αγγείων και να μειώσει την ικανότητά τους να χαλαρώνουν κανονικά. 

Η αύξηση της πίεσης του αίματος που συνήθως συμβαίνει μετά από ένα βαρύ γεύμα, ιδίως αν είναι αλμυρό, μπορεί να συμβάλλει στο σχηματισμό θρόμβου που θα φράξει τα αγγεία τα αγγεία της καρδιάς. Για τα άτομα με ιστορικό καρδιακής ανεπάρκειας, το υπερβολικό αλάτι θα μπορούσε να προκαλέσει καρδιακή προσβολή. 

Η ταυτόχρονη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε αρρυθμίες, όπως η κολπική μαρμαρυγή και με τη σειρά της να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή σε ασθενείς με προϋπάρχουσα καρδιακή νόσο.

πόνοι στην κοιλιά

Συνήθως αμέσως μετά το  Πάσχα τα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων γεμίζουν από ασθενείς που σαν κοινό σύμπτωμα έχουν τον πόνο στην κοιλιά. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο πόνος αφορά κάποια διαταραχή στη χολή, όπως χολοκυστίτιδα και κωλικό χοληφόρων.

Επειδή βασικός παράγοντας για την εμφάνιση χολοκυστίτιδας είναι ένα μεγάλο και λιπαρό γεύμα θα πρέπει να υπάρχει εγκράτεια στο πασχαλινό τραπέζι, ιδίως από αυτούς που γνωρίζουν ότι έχουν πέτρες στη χολή. Βέβαια πολλοί άνθρωποι δε γνωρίζουν ότι έχουν πέτρες μέχρι να συμβεί ένα επεισόδιο κωλικού ή χολοκυστίτιδας. 

Η χοληδόχος κύστη βρίσκεται στην κάτω επιφάνεια του ήπατος, έχει σχήμα αχλαδιού και είναι ένα «σακουλάκι» χωρητικότητας περίπου 30-50ml. Ο ρόλος της είναι να αποθηκεύει και στη συνέχεια να εκκρίνει τη χολή.
Η χολή παράγεται στο ήπαρ και στη συνέχεια φτάνει στη χοληδόχο κύστη, όπου και αποθηκεύεται προσωρινά.

Καθώς το στομάχι προωθεί τις τροφές στο έντερο η χοληδόχος κύστη αρχίζει να συσπάται, ώστε να εκκρίνει τη χολή για να βοηθήσει στην πέψη του λίπους. 

Όπως γίνεται και με το υπόλοιπο σώμα η χολή θα πρέπει να εργαστεί πιο σκληρά μετά από ένα μεγάλο γεύμα. Αν υπάρχουν πέτρες στη χολή και σφηνώσουν στον αγωγό που συνδέει την κύστη με το έντερο θα εμποδίσουν την κυκλοφορία του υγρού της χολής.
Η χοληδόχος κύστη στην προσπάθεια να νικήσει το εμπόδιο θα συσπάται πιο έντονα με αποτέλεσμα να εμφανίζεται πόνος (κωλικός) και αν αρχίσει να φλεγμαίνει θα εμφανιστούν τα συμπτώματα της οξείας χολοκυστίτιδας. 

Η οξεία χολοκυστίτιδα εκδηλώνεται με πόνο στο επάνω μέρος της κοιλιάς και στο δεξιό πλάγιο τμήμα της. Ο πόνος συχνά συνοδεύεται από ναυτία και εμετούς και στις περισσότερες περιπτώσεις συνυπάρχει πυρετός. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί ίκτερος (κίτρινη χροιά δέρματος και ματιών). 

Η οξεία χολοκυστίτιδα αντιμετωπίζεται με διακοπή σίτισης από το στόμα και χορήγηση υγρών και αντιβιοτικών ενδοφλέβια. Η χολοκυστεκτομή (χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως) μπορεί να γίνει άμεσα ή στο μέλλον και η απόφαση αυτή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. 

συμβουλές για ένα υγιές Πάσχα:

Φάτε ένα μικρό κολατσιό μία ή δύο ώρες πριν από το πασχαλινό γεύμα ώστε να μειώσετε την όρεξή σας. 

Αποφύγετε τα ορεκτικά που έχουν πολλές θερμίδες, λίπη και αλάτι και τα οποία μπορεί να σας αυξήσουν την όρεξη. 

Ξεκινήστε με μία σαλάτα και χρησιμοποιήστε ένα μικρότερο πιάτο για το κυρίως φαγητό χωρίς να το γεμίζετε συνεχώς.

Τρώτε αργά. Χρειάζονται τουλάχιστον 20 λεπτά για να πληροφορηθεί ο εγκέφαλος ότι έχετε χορτάσει. 
Αν παρόλα αυτά νιώσετε ότι φάγατε πολύ μπορείτε να παραλείψετε το επιδόρπιο.

Ελέγξτε την κατανάλωση αλκοόλ και αντικαταστήστε τα αλκοολούχα ποτά με αναψυκτικά (σόδα ή ανθρακούχο νερό). 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο lcitynews.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.