Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

ΛΟΥΤΡΑΚΙ -ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ :ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ , ΓΙΑ ΤΟΥΣ 160 ΜΑΘΗΤΕΣ




Με αφορµή την εντυπωσιακή παρουσία της Φιλαρµονικής, τη Μεγάλη Παρασκευή, αλλά και την επικείµενη συναυλία της, µε το Μουσικό Σχολείο Κορίνθου, συνοµιλήσαµε µε τον αρχιµουσικό, κ. Μαυρόπουλο, σχετικά µε το τµήµα και τη, µέχρι τώρα, πορεία του.


- Κ. Μαυρόπουλε, τη Μ. Παρασκευή, αν και χωρίς στολές, η Φιλαρµονική είχε τη µεγαλύτερη σύνθεση που έχουµε δει, µέχρι σήµερα, σε εµφάνισή της.
- Ναι, αυτό είναι αλήθεια. Το σώµα, στην περιφορά του Επιταφίου, αριθµούσε, για πρώτη φορά στην ιστορία του, πάνω από 80 άτοµα. Πάρα πολλοί νέοι µουσικοί, προερχόµενοι από την µπαντίνα, αφού κρίθηκαν ότι ήταν, πλέον, σε ικανοποιητικό επίπεδο, εντάχθηκαν στην κανονική σύνθεση της µπάντας. Τώρα, όσον αφορά τις στολές, ήταν σίγουρα µια µεγάλη απογοήτευση για εµάς, αλλά και για τους νέους µουσικούς και τους γονείς τους. Η στολή σηµατοδοτεί την είσοδο ενός µουσικού στο Σώµα, είναι η επιβράβευσή του, το κίνητρό του. ∆υστυχώς, η παροχή της, στα νέα µέλη, δεν άπτεται των δικών µας αρµοδιοτήτων.

- Πέρα από το µείζον θέµα των στολών, ποια άλλα προβλήµατα αντιµετωπίζει το Σώµα;
- Tα προβλήµατα είναι πάρα πολλά, κάποια ελέω και της κρίσης. Οι στολές είναι θέµα που θα πρέπει άµεσα να λυθεί, καθώς επίκεινται νέες εµφανίσεις. Το µεγαλύτερο λειτουργικό ζήτηµα, που µας δηµιουργεί, πλέον, και πρόβληµα λειτουργίας, είναι ο χώρος. ∆εν επαρκεί, σε καµία περίπτωση, για τις ανάγκες των προβών, αλλά και των µαθηµάτων. Σε µια αίθουσα, χωρητικότητας 30 ατόµων, στοιβάζονταν για πρόβα, µέχρι σήµερα, 50 και, για τις πρόβες του Επιταφίου, 85 περίπου άτοµα. Αναγκαστήκαµε να κάνουµε πρόβα όρθιοι ή και έξω από το κτίριο! Επίσης, οι καθηγητές των οργάνων δεν έχουν ξεχωριστά δωµάτια, µε αποτέλεσµα να διδάσκουν σε αίθουσες, που αποτελούν και χώρο διέλευσης. ∆εν υπάρχουν χώροι µελέτης και χώρος φύλαξης του ρεπερτορίου. Επίσης, δεν υπάρχει, εδώ και αρκετό καιρό, έφορος, υπεύθυνος, δηλαδή, γραµµατέας, για τα οργανωτικά θέµατα της Φιλαρµονικής.

- Αναφερθήκατε σε λειτουργικά ζητήµατα. Ακούµε, όµως, ότι υπάρχουν και οικονοµικά προβλήµατα. Πληροφορίες µας λένε ότι όλοι οι καθηγητές θα καταθέσουν, τις επόµενες µέρες, αγωγές στον Προµηθέα, για να διεκδικήσουν κάποια δεδουλευµένα.

- Tο οικονοµικό είναι ένα τεράστιο ζήτηµα. Εµείς, στο σύνολό µας, οι καθηγητές της Φιλαρµονικής Λουτρακίου και των Μαζορετών, παραµένουµε απλήρωτοι, εδώ και πολύ καιρό. Τα χρήµατα που οφείλονται στον καθένα µας, αντιστοιχούν σε πάνω από 15 - 20 µήνες δουλειά. Ενάµισι, δηλαδή, ή και δύο, σε µερικές περιπτώσεις, χρόνια, δεδουλευµένα χρήµατα. Ο Πρόεδρος του Προµηθέα, για διάφορους λόγους, µας έχει αναφέρει ότι αδυνατεί να τα αποπληρώσει, οπότε καταφύγαµε στην έσχατη λύση, ώστε να εξασφαλίσουµε τα χρήµατά µας. Πλέον, αντιµετωπίζουµε και βιοποριστικό ζήτηµα, διότι τα χρήµατα είναι πάρα πολλά. Λόγω, µάλιστα, της αύξησης των µαθητών, οι καθηγητές έρχονται περισσότερες φορές, οι δαπάνες για βενζίνες και διόδια είναι απαγορευτικές, οπότε καταλαβαίνετε το µέγεθος του προβλήµατος.

- Παρ’ όλα αυτά, το τµήµα δουλεύει κανονικά και παράγει έργο. ∆εν φαίνεται να επηρεάζεστε.

- Αφενός, είναι επιλογή µας να

εξακολουθούµε να παρέχουµε µουσική εκπαίδευση, σε όλα αυτά τα νέα παιδιά, αφετέρου, το απαιτούν οι συνθήκες. Η προσέλευση και οι εγγραφές αυξάνονται συνεχώς και µαθητές συρρέουν, πλέον, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Μάλιστα, εκτός από το Λουτράκι, από όπου προέρχεται η συντριπτική πλειοψηφία των µαθητών, έχουµε µαθητές, από όλη την Κορινθία (Κόρινθο, Αγίους Θεοδώρους, Κιάτο, Βραχάτι) και το τµήµα αριθµεί, στο σύνολό του, πάνω από 160 άτοµα. ∆ηµιουργήσαµε τις συνθήκες αυτές, µε πολύ κόπο και δεν θα υπαναχωρήσουµε. ∆εν µπορούµε να είµαστε µόνοι, όµως, σε αυτήν την προσπάθεια, οπότε αναµένουµε και την ανάλογη στήριξη, από τους υπευθύνους.

- Έχουµε γράψει, πολλές φορές, για τη ραγδαία αύξηση των µαθητών της Φιλαρµονικής. Πού, κατά τη γνώµη σας, οφείλεται αυτό;
- Στη Φιλαρµονική διδάσκουν κορυφαίοι, στο είδος τους, καθηγητές, αλλά και σπουδαίοι παιδαγωγοί. Εξαιρετικοί µουσικοί, σολίστ, αλλά και ικανοί ντόπιοι µουσικοί, απαρτίζουν το καλύτερο εκπαιδευτικό δυναµικό - δεν είναι υπερβολή να το πω - στη χώρα. Ο Σπύρος Μουρίκης είναι διάσηµος, διεθνώς, σολίστ κλαρινέτου, ο Χρήστος Καλούδης είναι κορυφαίος κορνίστας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ο Παναγιώτης Καίσαρης είναι κορυφαίος τροµπετίστας, ο Κώστας Αυγερινός είναι κορυφαίος Τροµπονίστας - αµφότεροι στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών - και ο Παναγιώτης Κολλιαβασίλης είναι µουσικός της Φιλαρµονικής Ορχήστρας Πειραιά. Μαζί µε αυτούς, µουσικοί, µε σηµαντική πορεία, από την πόλη µας, ο Παναγιώτης ∆ρίτσας, η Κατερίνα Παντελέων αλλά και εγώ, προσωπικά.

Στην αύξηση των µαθητών, συνηγορούν και οι εκδηλώσεις, τις οποίες επιδιώκουµε να κρατάµε, σε υψηλό επίπεδο, αλλά και οι συνεργασίες, µε

εξαιρετικούς καλλιτέχνες, που αποτελούν επιπρόσθετο κίνητρο, για τον καθένα. Να σας θυµίσω τη σύµπραξή µας, µε λυρικούς σολίστ, µε κορυφαίους µουσικούς, µε καλλιτέχνες - όπως η Φωτεινή ∆άρρα, ο Πασχάλης, η Νίνα Λοτσάρη, η Μελίνα Ασλανίδου -, την παρουσία του Αλέξη Κωστάλα, σε αρκετές µας εκδηλώσεις, αλλά και τη συναυλία µας, πέρσι, στο θέατρο Badminton, στην κορυφαία, µέχρι σήµερα, παρουσία της Φιλαρµονικής.

- Τι απαντάτε, σε αυτούς που λένε ότι δεν είναι απαραίτητοι τόσοι καθηγητές; Κάποιοι ισχυρίζονται, µάλιστα, ότι και µε δυο τρεις θα είχαµε το ίδιο αποτέλεσµα.

- Στερείται, τουλάχιστον, λογικής το επιχείρηµα, αφενός ποσοτικά αλλά, κυρίως, καλλιτεχνικά. ∆εν είναι δυνατόν µουσικός κλαρινέτου να διδάξει τροµπέτα ούτε και το ανάποδο. Ούτε ο αρχιµουσικός να διδάξει όλα τα όργανα. Αυτό γινόταν καταχρηστικά, 50 χρόνια πριν, σε τελείως παρωχηµένες καταστάσεις. Εµείς συζητάµε για ένα Πρότυπο Παιδείας, σε πανελλαδικό επίπεδο. Ακόµα και ποσοτικά να το δείτε, δεν είναι εφικτό δυο τρεις καθηγητές να διδάσκουν 160 µαθητές.

- Μιλήστε µας για την επερχόµενη συνεργασία σας µε το Μουσικό Σχολείο και πώς αυτή προέκυψε. - Η συνεργασία αυτή, ως ιδέα, υπήρξε και στο παρελθόν. Θέλω, σε αυτό το σηµείο, να σας αναφέρω ότι υπάρχει άµεση σχέση της Φιλαρµονικής, µε το Μουσικό σχολείο. Παροτρύνουµε, όλα τα παιδιά που έρχονται στο τµήµα, να σπουδάσουν σε αυτό και, κάθε χρόνο, προετοιµάζουµε αρκετούς µαθητές, για την είσοδό τους. Το σχολείο αυτό αποτελεί πρότυπο, για την περιοχή, η Παιδεία που παρέχεται είναι υψηλή, ενώ αντίστοιχο είναι και το µουσικό επίπεδο. Μετά και τη µετεγκατάστασή του, θεωρώ ότι είναι ιδανικό, ως επιλογή, ανεξαρτήτως εάν το παιδί, που θα το επιλέξει, θέλει να γίνει µουσικός ή όχι.

- Στο καθαρά καλλιτεχνικό κοµµάτι, τι έχουµε να περιµένουµε;

- Η συναυλία είναι ένα αφιέρωµα, στην κινηµατογραφική µουσική και τα musicals. Για τα δύο αυτά είδη έχουν γραφτεί υπέροχα κοµµάτια που αποτελούν, για τις φιλαρµονικές και τις χορωδίες, ίσως το πιο θελκτικό είδος ρεπερτορίου. Συνάµα, έχουν και πάρα πολλές απαιτήσεις. Στο πρώτο µέρος, θα παρουσιαστούν έργα από τον κινηµατογράφο, µε ταυτόχρονες προβολές, σε προτζέκτορα, των trailer των ταινιών και, στο δεύτερο µέρος, η ευρωπαϊκή χορωδία, µε τη συνοδεία µας, θα αποδώσει γνωστές µελωδίες, από έργα musical που άφησαν εποχή. Θέλω, σε αυτό το σηµείο, να ευχαριστήσω για τη συνεργασία, αλλά και να εξάρω τη δουλειά των καθηγητών της χορωδίας, του κ. Φώτη Κουτζαγιώτη και της κας Κωνσταντίνας Σαµακοβλή. Η χορωδία βρίσκεται, πραγµατικά, σε πολύ καλό επίπεδο και νοµίζω ότι θα το διαπιστώσετε και εσείς.

- Τελειώνοντας, απευθυνόµενος σε γονείς, αλλά και παιδιά, τι έχετε να τους πείτε, σχετικά µε την ενασχόλησή τους µε τη µουσική και τη Φιλαρµονική; - Καταρχήν, θέλω να ευχαριστήσω όσους µας εµπιστεύονται τα παιδιά τους, όσους a priori µας έχουν αναθέσει τη µουσική τους εκπαίδευση και όχι µόνο. Η αγάπη που εισπράττουµε είναι για εµάς ανταµοιβή και η στήριξή τους πολύτιµη. Χωρίς αυτή, µάλιστα, είναι η αλήθεια πως, ίσως, δεν θα βρισκόµασταν εδώ, σήµερα. Η ενασχόληση µε τις τέχνες, σε όλες τους τις εκφάνσεις, µεταξύ των οποίων και η µουσική, είναι ό,τι σηµαντικότερο µπορούµε να προσφέρουµε, σήµερα, στη νεολαία. Είναι Παιδεία, είναι Πολιτισµός. Είναι πτυχή τής, υπό διαµόρφωση, προσωπικότητάς τους. Είναι καλλιέργεια πνευµατική. Και η Φιλαρµονική, στη µακρά πορεία της, έχει αποδείξει ότι µπορεί να συνεισφέρει, σε αυτόν τον τοµέα.




Πηγή:ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ-ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο lcitynews.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.