Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Ο πόλεμος για τη Nova και οι ανησυχίες για bye-bye της Vodafone



Ο ΟΤΕ ήταν αυτός που τάραξε τα νερά στην ελληνική αγορά των τηλεπικοινωνιών, καταθέτοντας πρόταση εξαγοράς της Nova από τη Forthnet.


Μια κίνηση που φάνηκε να «πιάνει στον ύπνο» τη Wind και τη Vodafone.

Ειδικά, δε, τη δεύτερη η οποία, αν και έχει κάνει κατά καιρούς σημαντικές ανακοινώσεις για την πρόθεσή της να επενδύσει στην Ελλάδα, δεν τις έχει υλοποιήσει -όπως παρατηρούν άνθρωποι της αγοράς- στον αναμενόμενο βαθμό, με συνέπεια η συνολική της στάση να προκαλεί ερωτήματα.

Κι επειδή, αν προχωρήσει η απόκτηση της Nova από τον ΟΤΕ, τότε ο τελευταίος θα ξεφύγει πολύ από τον ανταγωνισμό -ο οποίος μπορεί να βρεθεί ακόμη και σε αδυναμία να αντιδράσει- Wind και Vodafone αναζητούν τρόπο να αντιδράσουν. Ετσι, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, προχωρούν στην κατάθεση της δικής τους πρότασης για την απόκτηση ολόκληρης της Forthnet. Ηδη, ως γνωστόν, οι δύο εταιρείες κινητής τηλεφωνίας κατέχουν το 40% της Forthnet, ενώ το 44% ανήκει σε εταιρεία αραβικών συμφερόντων (Emirates International Telecommunications-ΕΙΤ).

Αναλυτικά, ο ΟΤΕ ενδιαφέρθηκε μόνο για τη συνδρομητική τηλεόραση Nova και όχι για το σύνολο της Forthnet, αφού μια τέτοια συγχώνευση θεωρείται βέβαιον ότι θα προσέκρουε στην ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ανταγωνισμού.

Η κατάληξη της Nova θα είναι κρίσιμη, αφού η συνδρομητική τηλεόραση -με τη βοήθεια του triple play, που αποτελεί το μεγαλύτερo trend της αγοράς τη στιγμή- ξεπέρασε τους 750.000 συνδρομητές. Αν, λοιπόν, κατέληγε στα χέρια του ΟΤΕ, ο όμιλος θα βρισκόταν με περισσότερους από 1 εκατομμύριο συνδρομητές στα χέρια του (μαζί με την ΟΤΕ TV), τους οποίους -βέβαια- θα είχε κάθε δυνατότητα να αξιοποιήσει περαιτέρω με «βροχή» προσφορών για κάθε υπηρεσία του σε τηλεφωνία και Ιντερνετ!

Εξέλιξη, που θα επέτεινε το στρατηγικό αδιέξοδο για Vodafone και Wind, οι οποίες θα βρίσκονταν αντιμέτωπες ακόμη και με έξοδο από την ελληνική αγορά, όπως αναφέρουν άνθρωποι της αγοράς, αφού μπλοκάρει τον σχεδιασμό τους ο οποίος -σύμφωνα με πληροφορίες- στόχευε στη δημιουργία ενός «ΟΤΕ Νο 2» μέσω ενδεχόμενης μετοχικής σύμπραξης Vodafone-Wind-Forthnet-Nova-Hellas On Line.

Ομως, η «σφήνα» του ΟΤΕ χάλασε αυτά τα σχέδια -αν υποθέσουμε ότι είχαν ποτέ ρεαλιστική βάση- αφού δρομολογεί την αναβάθμιση του ΟΤΕ σε μοναδικό παίκτη της αγοράς συνδρομητικής τηλεόρασης και αφήνει στον ανταγωνισμό του μονάχα το «κολοβό» (δεδομένης της ξεκάθαρης τάσης προς το triple play: τηλεφωνία, Ιντερνετ, τηλεόραση) κομμάτι των τηλεπικοινωνιών.

Πάντως, οι μέτοχοι της Forthnet άφησαν να παρέλθει η προθεσμία απάντησης στην μη δεσμευτική πρόταση του ΟΤΕ, εύρους 250-300 εκατ. ευρώ, προσαρμοζόμενη ανάλογα με τα ταμειακά διαθέσιμα και τις δανειακές υποχρεώσεις (debt free/cash free basis) της υπό εξαγοράν δραστηριότητας. Βεβαίως, ακόμη κι αν μια τέτοια πρόταση γινόταν αποδεκτή, οι γνώστες του χώρου υπογραμμίζουν ότι επίσης θα έπρεπε να περάσει από το «κόσκινο» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού (εμπόδιο που ο ΟΤΕ, πάντως, θεωρεί ότι θα ξεπεραστεί -στελέχη του επικαλούνται, μάλιστα, το παράδειγμα της ίδιας της Nova που επί χρόνια «έπαιζε» μόνη στη συγκεκριμένη αγορά).

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αν η Nova καταλήξει στον ΟΤΕ (απόφαση που, κατά κύριο λόγο θα εξαρτηθεί από τους Άραβες μεγαλομετόχους της Forthnet, οι οποίοι ενδεχομένως να βρουν μια ευκαιρία να απαλλαγούν και από τον όχι ευκαταφρόνητη δανειακή επιβάρυνση 320 εκατ. ευρώ της Forthnet), τότε οι Wind και Vodafone θα βρεθούν σε δύσκολη θέση.

Ιδιαίτερα για τη δεύτερη, η αγορά ανησυχεί μήπως η αδράνεια που σημειώνεται σε επίπεδο επενδύσεων (παρά την περί του αντιθέτου ρητορεία) ενδέχεται να σηματοδοτεί ακόμη και πρόθεση της μητρικής (βρετανικής) Vodafone για έξοδο από την ελληνική αγορά.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο lcitynews.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.