Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Πέθανε ο μεγάλος Κορίνθιος ζωγράφος






Σε ηλικία 80 ετών πέθανε την Τρίτη ο Κώστας Πανιάρας, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ελληνικής μεταπολεμικής τέχνης, που είχε γεννηθεί στο Κιάτο Κορινθίας το 1934.




Ξεκίνησε να σπουδάζει στη× Νομική, την οποία εγκατέλειψε, για να αφιερωθεί στη ζωγραφική. Αρχικά, μαθήτευσε κοντά στον Θ. Λεκκό, στη συνέχεια όμως εγγράφηκε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και σπούδασε ζωγραφική με δάσκαλο τον× Μόραλη, για να βρεθεί, το 1956, στο× Παρίσι, όπου πήρε μαθήματα λιθογραφίας, ζωγραφικής με τον× Lhote και ψηφιδωτού και νωπογραφίας με τον× Severini στην Σχολή Καλών Τεχνών. Παράμεινε στο× Παρίσι έως το 1975, ταξιδεύοντας όμως αρκετά στην× Αμερική και την Περσία.




Το 1975 επέστρεψε στην× Ελλάδα, όπου εγκαταστάθηκε μόνιμα. Παράλληλα με τη ζωγραφική και τη γλυπτική, με τις οποίες ασχολήθηκε κατ” εξοχήν ο Κώστας Πανιάρας, εργάστηκε και ως σκηνογράφος.




Ο Πανιάρας είχε παρουσιάσει το έργο του σε δεκάδες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις της× Ελλάδας και του εξωτερικού, καθώς από το 1961 και για περισσότερα από 20 χρόνια παρουσίαζε τα έργα του συστηματικά στην× Gallery, στη Νέα Υόρκη.




Έχει εκπροσωπήσει την× Ελλάδα σε πολλές διεθνείς διοργανώσεις, ανάμεσά τους στη× Μπιενάλε του Παρισιού, τη× Μπιενάλε του Τόκιο κ.α. Έργα του ανήκουν σε σημαντικές ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές της× Ελλάδας και του εξωτερικού: Στην Εθνική Πινακοθήκη Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη× Θεσσαλονίκη, στο Μουσείο Βασίλη και× Γουλανδρή, στο Museum of× Art στη Νέα Υόρκη, αλλά και σε δημόσιους χώρους (Ισθμός Κορίνθου, 1993) κ.α.




Η κηδεία του θα γίνει την× Πέμπτη, στις 15:00, από το Α΄ Νεκροταφείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο lcitynews.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.