Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Σε αδιέξοδο οι εργαζόμενοι στη “Γενική Καλωδίων” Κορίνθου και οι βουλευτές μας… στον κόσμο τους!




Οι εργαζόμενοι στη «Γενική Καλωδίων Αφοί Ορφανίδη» μιλούν για το ενδιαφέρον των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ




Στην ιστοσελίδα epohi.gr αναφέρθηκε: «Να δοθεί σύντομα λύση στο αδιέξοδο, το οποίο βιώνουν από την προηγούμενη άνοιξη, ζητούν οι εργαζόμενοι του εργοστασίου της εταιρείας «Γενική Καλωδίων Αφοί Ορφανίδη ΑΒΕΤΕ», στην Κόρινθο.

Τους τελευταίους τέσσερις μήνες, οι 65 εργαζόμενοι του εργοστασίου πληρώνονται έναντι για τις υπηρεσίες τους. Τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο υποχρεώθηκαν να αποδεχτούν την εκ περιτροπής εργασία, ενώ τον Μάρτιο και τον Απρίλιο έλαβαν αναγκαστική άδεια. Την τελευταία διετία έχουν γίνει τουλάχιστον 35 απολύσεις. Η φετινή όμως χρονιά είναι μακράν η πιο δύσκολη για τους εργαζόμενους με την αβεβαιότητα να μεγαλώνει, όσο δεν εξασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία του εργοστασίου.

Μιλάμε πλέον για πρόβλημα επιβίωσης

Ο Χρήστος Μπούνας εργαζόμενος στο εργοστάσιο περιγράφει το αδιέξοδο το οποίο βιώνουν αυτός και οι συνάδελφοι του τους τελευταίους μήνες: «Το εργοστάσιο ουσιαστικά υπολειτουργεί. Όταν δεν πληρώνεσαι, δεν υπάρχει λόγος να δουλεύεις. Έχουν φτάσει όλοι στα όρια τους. Υπάρχουν συνάδελφοι οι οποίοι θέλουν 200 ευρώ το μήνα για να έρθουν στη δουλειά και δεν πληρώνονται. Μιλάμε πλέον για πρόβλημα επιβίωσης.

Αν δεν έρθεις στη δουλειά μπορεί να απολυθείς και να χάσεις τα λεφτά που έχεις να πάρεις. Από τον Αύγουστο πληρωνόμαστε έναντι ουσιαστικά. Όταν λέμε ότι παίρνουμε λεφτά μιλάμε για 100 ευρώ. Πριν δύο τρεις εβδομάδες πήραμε μόνο 50 ευρώ. Έχουν δοθεί σε συνάδελφο και 38 ευρώ.»

Για τον ίδιο είναι απόλυτα αναγκαίο να ξεκαθαριστεί τι έχει συμβεί με το τραπεζικό δάνειο, το οποίο ισχυρίζεται ότι προσπαθεί η εταιρεία να λάβει από τον προηγούμενο Απρίλιο. Θεωρεί ότι το ποσό του δανείου (1.500.000 ευρώ) δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο για τα δεδομένα του εργοστασίου και η μη καταβολή του δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. «Πρέπει να μάθουμε τι ισχύει για το δάνειο. Να ξέρουμε αν θα το πάρουμε ή όχι.

Καταντάει κοροϊδία να σου λέει από τον Απρίλη, σήμερα το παίρνω, αύριο θα τα καταφέρουμε. Η αντοχή εξαντλείται. Υπάρχει εργαζόμενος ο οποίος πρέπει να συντηρήσει πέντε παιδιά. Οι συγγενείς δεν μπορούν να βοηθούν συνέχεια οικονομικά. Έχουν περάσει τέσσερις πέντε μήνες με αυτήν την κατάσταση. Εργαζόμενοι παίρνουν άδειες άνευ αποδοχών γιατί πρέπει να έρθουν από μακριά και δεν μπορούν να πληρώνουν 10 ευρώ την ημέρα για τη βενζίνη.»




Το ζήτημα δεν αφορά μόνο εμάς

Η ανεργία στον νομό της Κορινθίας εκτιμάται ότι ξεπερνά το 30%. Ο Χάρης Μπούνας τονίζει ότι η τύχη του εργοστασίου της Γενικής Καλωδίων αφορά όλη την τοπική κοινωνία. «Η τοπική κοινωνία επηρεάζεται όταν 65 οικογένειες δεν πληρώνονται σε μια πόλη 30.000 κατοίκων. Εργαζόμουν στη «Σωληνουργεία Κορίνθου» μέχρι το 2005 όταν και έκλεισε το εργοστάσιο εδώ.

Όταν ένα εργοστάσιο κλείνει, οι συνέπειες δεν φαίνονται άμεσα, αργότερα όμως γίνεται αισθητή η απουσία του.» Ο ίδιος σημειώνει ότι το ζήτημα είναι πρωτίστως πολιτικό: «Το ζήτημα δεν αφορά μόνο εμάς, είναι πρωτίστως πολιτικό. Δεν μπορεί να μειώνονται οι μισθοί και να μην υπάρχει μια επενδυτική τράπεζα. Δεν μπορεί για δάνειο 1.500.000 ευρώ να λειτουργούμε έτσι πέντε μήνες».

Οι πολιτικές διαστάσεις του ζητήματος είναι σαφείς, γι’ αυτό και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης, Χρήστος Καραγιαννίδης, Κώστας Μπάρκας, Μαρία Μπόλαρη, Γιάννης Σταθάς, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Μαρία Κανελλοπούλου, Δημήτρης Κοδέλλας, Θανάσης Πετράκος, Βασίλης Χατζηλάμπρου κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή ζητώντας ενημέρωση από τα αρμόδια υπουργεία σε ποιες ενέργειες θα προβούν για να διασφαλιστεί η καταβολή των χρωστούμενων δεδουλευμένων στους εργαζόμενους και η απρόσκοπτη καταβολή της μισθοδοσίας τους.

Επίσης τίθεται το ερώτημα ποιες ενέργειες θα γίνουν έτσι ώστε να συνεχιστεί η παραγωγική λειτουργία της επιχείρησης. Στην ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνεται η πολιτική των απολύσεων η οποία εφαρμόστηκε από την εταιρεία τα τελευταία δύο χρόνια και οι τεράστιες περικοπές που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι στις αποδοχές τους. Ασκείται κριτική στην εταιρεία γιατί οι εκπρόσωποι της εταιρείας έχουν υποσχεθεί διευθέτηση του ζητήματος σε συναντήσεις τους με τους εργαζομένους αλλά οι υποσχέσεις τους δεν έχουν τηρηθεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο lcitynews.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.