Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Μετά το Παρίσι το αδιέξοδο συνεχίζεται στην Αθήνα με δύο εξίσου δύσκολα σενάρια



Μετά την άκαρπη συνάντηση με την τρόικα στο Παρίσι,
το αδιέξοδο συνεχίζεται για την κυβέρνηση, που έχει στενά χρονικά περιθώρια και επιλογή μόνο ανάμεσα σε δυσάρεστα και λιγότερο δυσάρεστα σενάρια: Να συνάψει μία συμφωνία που θα περιλαμβάνει σκληρά μέτρα ή να δοκιμάσει την τύχη της στην προεδρική εκλογή με ανοιχτό το ζήτημα της επόμενης ημέρας;
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος συσκέπτονται εκ νέου σήμερα το πρωί παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και των Χρύσανθου Λαζαρίδη και Σταύρου Παπασταύρου που συμμετείχαν στο τελευταίο ταγκό στη γαλλική πρωτεύουσα,.
Δημοσιονομικό κενό και ασφαλιστικό παραμένουν τα βασικά σημεία απόκλισης μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι πηγές του υπουργείου Οικονομικών δήλωναν στα πρακτορεία Reuters και Bloomberg ότι υπήρξε “πρόοδος” στη διαπραγμάτευση, αλλά παραδέχονταν ότι δεν έχει συμφωνηθεί ακόμη ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα.
Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι δε συζητήθηκε το ενδεχόμενο παράτασης της υφιστάμενης συμφωνίας για έναν χρόνο. Στην πραγματικότητα όμως αυτή η απειλή τέθηκε στο τραπέζι από την τρόικα και κυρίως από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Αθήνα προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, αντιπαραθέτοντας το ενδεχόμενο μίας σιωπηρής παράτασης μέχρι τον Ιανουάριο, με την προϋπόθεση να έχει υπάρξει συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο ώστε αυτή να επικυρωθεί από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια. Αυτό όμως φαντάζει ολοένα και πιο δύσκολο και επομένως το ενδεχόμενο επίσπευσης κατά ένα μήνα της προεδρικής εκλογής -σενάριο που έχει γράψει το news247- με την “επόμενη ημέρα”ανοιχτή και άρα διακύβευμα προς τους βουλευτές, επανέρχεται στις ενδοκυβερνητικές συζητήσεις. Σε κάθε περίπτωση ο Ιανουάριος θα είναι ο μήνας ορόσημο.
Το γεγονός ότι η τρόικα επιμένει πως το δημοσιονομικό κενό για το 2015 ανέρχεται στα 2,5 δισ. ευρώ (ενώ η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι δεν ξεπερνά το ένα δισ ευρώ), συνεπάγεται ότι θα πρέπει να αλλάξει ο προϋπολογισμός που έχει ήδη κατατεθεί, να ληφθούν μέτρα για να καλυφθεί αυτό το ποσό (συμπεριλαμβανομένων φόρων και περικοπών), αλλά και να υπάρξει ανοιχτό το ενδεχόμενο δυσάρεστων εξελίξεων στο ασφαλιστικό.
Τη Ν.Δ ανησυχεί επίσης ότι στην περίπτωση που συναφθεί μία συμφωνία με αυτούς τους όρους, ακόμη και εάν οι γαλάζιοι βουλευτές συμμορφωθούν, ενδέχεται να μην την ψηφίσουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ το οποίο έχει αντιρρήσεις και στα εργασιακά, τα οποία η Συγγρού αποδέχεται. “Κλειδί” της σταθερότητας του κυβερνητικού εταίρου θεωρεί το Μαξίμου όχι τον κ.Βενιζέλο, αλλά το Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος την προηγούμενη Παρασκευή με την παρέμβαση του άνοιξε τους ασκούς του αιόλου στο πράσινο στρατόπεδο. Επομένως ο κ.Σαμαράς θα λάβει σοβαρά υπόψη του τις αντοχές και τις εσωκομματικές ισορροπίες του κυβερνητικού εταίρου, ένα θέμα πάντως που δε φαίνεται να συγκινεί τους εταίρους και δανειστές.





Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο lcitynews.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.