Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Ποινή φυλάκισης για πασίγνωστο δημοσιογράφο...









Για συκοφαντική δυσφήμιση κατά του εκτελεστικού Προέδρου της εταιρείας Marfin...
Investment Group, Ανδρέα Βγενόπουλου, καταδικάστηκε σήμερα, Δευτέρα, από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας ο δημοσιογράφος και εκδότης Κώστας Βαξεβάνης, στον οποίο το δικαστήριο επέβαλε και ποινή φυλάκισης 26 μηνών.

Η υπόθεση Βαξεβάνη αφορά δημοσίευμα στο τεύχος Απριλίου του 2013 του περιοδικού HotDoc που εκδίδει ο γνωστός δημοσιογράφος, έχοντας στο εξώφυλλό του τον κ. Βγενόπουλο να καπνίζει πούρο, το έμβλημα του ευρώ σχεδιασμένο με την κυπριακή σημαία να βυθίζεται στη θάλασσα, και από κάτω το μεγάλο τίτλο «Αττίλας 3. Πώς κατέρρευσε η Κύπρος;» Σε αυτό το τεύχος, ο δημοσιογράφος περιγράφει την πορεία του Ανδρέα Βγενόπουλου στα τραπεζικά, το πώς απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Λαϊκής Τράπεζας, και τον κατηγορεί για την κατάρρευσή της.

Η μήνυση που κατατέθηκε τότε από τον επιχειρηματία, που είχε χαρακτηρίσει το δημοσίευμα «λασπορεπορτάζ», ήταν επειδή, όπως είχε δηλώσει, εμπεριείχε «ελάχιστα ακριβή στοιχεία και αυτά παραποιημένα, πολλά ψέματα και μυθοπλασίες, παρουσίαση «κακών» δανείων που έχουν αποπληρωθεί, «κακών» δανείων που όμως παραλείπει να αναφέρει ότι εξασφαλίζονται με ισόποσες καταθέσεις κλπ». Με ανάρτησή του στην ιστοσελίδα του www.koutipandoras.gr, μεσούσης της δίκης, ο κ. Βαξεβάνης αναφέρει ότι στο περιοδικό του δημοσιεύτηκαν «ατράνταχτα στοιχεία από την έρευνα της Επιτροπής της Ελληνικής Βουλής για το Βατοπέδι». Σε αυτήν, ανέφερε, αποκαλύφθηκε ότι ο Βγενόπουλος μέσω της Τράπεζάς του δάνειζε επιχειρηματίες οι οποίοι έκαναν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στις εταιρείες του, εμφανίζοντας έτσι ευρωστία και ισχυρή εικόνα για την MIG. «Ως εγγύηση μπήκαν απλώς οι μετοχές. Η Τράπεζα ουδέποτε ζήτησε από τους δανειοδοτούμενους να επιστρέψουν χρήματα όπως θα έπρεπε μετά την πτώση των μετοχών, ούτε αφαίρεσε τα δάνεια προς τις συνδεδεμένες εταιρίες από τα ίδια κεφάλαια της.

Με πόρισμά τους τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος, όσο και η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου είχαν εντοπίσει τον κίνδυνο όχι μόνο για το τραπεζικό σύστημα αλλά και για την οικονομία της Κύπρου». Η επιβληθείσα σήμερα στον κ. Βαξεβάνη ποινή φυλάκισης 2 χρόνων και 2 μηνών είναι με 3ετή αναστολή που σημαίνει ότι εάν στην επόμενη 3ετία καταδικαστεί για οποιοδήποτε άλλο αδίκημα, οι 26 μήνες θα προστεθούν στην όποια άλλη ποινή τυχόν του επιβληθεί. Μέχρι τις 4:30 το απόγευμα, αρκετές ώρες μετά την ολοκλήρωση της δίκης, ο δημοσιογράφος δεν είχε αναρτήσει καμία αναφορά στην απόφαση σε κάποια από τις δύο ιστοσελίδες του, ούτε υπήρξε από μεριάς συνηγόρων του όπως ζήτησε το ΚΥΠΕ κάποια αντίδραση του για την απόφαση. Στην επιβληθείσα ποινή δεν προβλέπεται χρηματική αποζημίωση προς τον ενάγοντα καθώς, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, από την πρώτη στιγμή ο Ανδρέας Βγενόπουλος είχε δηλώσει ότι δεν τον ενδιαφέρει η αποζημίωση και για αυτό ζήτησε μόνο, τυπικά, το ποσό των 40 ευρώ. Μετά την ολοκλήρωση της δίκης, ο επιχειρηματίας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών έκρινε ένοχο τον κ. Κ. Βαξεβάνη για συκοφαντική δυσφήμιση του κ. Α. Βγενόπουλου και του επέβαλε συνολική ποινή φυλάκισης 26 μηνών. Η ποινή που αποφάσισε το Δικαστήριο μετά από ακροάσεις 6 ημερών είναι μια από τις μεγαλύτερες που έχουν επιβληθεί ποτέ στην Ελλάδα για παρεμφερή αδικήματα, καθώς έγινε πλήρως αποδεκτό ότι τα εγκαλούμενα γεγονότα και ισχυρισμοί του Κ. Βαξεβάνη ήταν ψευδή και εκ δολίας πρόθεσης συκοφαντικά. Η βαριά καταδίκη του Κ. Βαξεβάνη έχει μεγάλη σημασία για τα τεκμαινόμενα στην Κύπρο, διότι επί της ουσίας στο πρόσωπο του δικάσθηκαν και καταδικάσθηκαν όλοι εκείνοι στην Κύπρο (δημοσιογράφοι, πολιτικοί και δικηγόροι) που εδώ και 3 χρόνια προσπαθούν, εκτοξεύοντας λάσπη, να μετατρέψουν τραπεζικές πράξεις σε «σκάνδαλα» και ποινικά αδικήματα, για να προστατεύσουν το πολιτικοοικονομικό κατεστημένο της χώρας και να το απαλλάξουν από τις βαρύτατες ευθύνες του για την καταστροφή της κυπριακής οικονομίας.

Πολύ περισσότερο, όταν ο κ. Κ. Βαξεβάνης παρουσίασε προς υπεράσπισή του σειρά εμπιστευτικών εγγράφων από την Κύπρο, όπως απόρρητα έγγραφα της Αστυνομίας, της Επιτροπής Θεσμών και της Ειδικής Διαχειρίστριας της Λαϊκής και προσπάθησε ανεπιτυχώς να τεκμηριώσει όλες τις συνήθεις συκοφαντίες περί της καταστροφής της Λαϊκής Τράπεζας και της Κύπρου, των δήθεν απατηλών Ελληνικών δανείων, του Ζολώτα, των MIGοδανείων, του Βατοπεδίου κλπ. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως επισημάνθηκε από την Πολιτική Αγωγή και καταχωρήθηκε στα πρακτικά της δίκης, προκαλεί απορία και κατάπληξη ότι, ενώ τουλάχιστον από τις 9 Σεπτεμβρίου 2014, όπως προκύπτει από επίσημο έγγραφο της Κυπριακής Αστυνομίας, έχει γίνει αποδεκτή η ελληνική δικαιοδοσία και έχει αποφασισθεί η παραπομπή της εξέτασης όλων των υποθέσεων που αφορούν Έλληνες στην Ελληνική Δικαιοσύνη που ήδη διεξάγει προκαταρτική εξέταση, μετά από παρέλευση 6 μηνών κανένα στοιχείο δεν έχει αποσταλεί στις Ελληνικές Αρχές και συνεχίζεται η παραπλάνηση της κυπριακής κοινής γνώμης και η δυσφήμιση Ελλήνων πολιτών περί δήθεν διερεύνησης των πράξεών τους από την αναρμόδια Κυπριακή Δικαιοσύνη».

Σημειώνεται ότι ως υποσημείωση στην ανακοίνωσή του, ο κ. Βγενόπουλος αναφέρεται και σε μία απόφαση του Εφετείου Αθηνών με την οποία κρίθηκε ένοχος για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον του ο εκδότης της εφημερίδας Πολίτης, με ποινή φυλάκισης 10 μηνών. Η υπόθεση αυτή είχε τελεσιδικήσει στις 18 Μαρτίου, και δεν έχει σχέση με αυτήν του δημοσιογράφου Βαξεβάνη. Η εφημερίδα αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της ότι η πρωτόδικη απόφαση ήταν εξαγοράσιμη προς 3000 ευρω και, επειδή η έφεση εναντίον της κατατέθηκε μία μέρα εκπρόθεσμα το δικαστήριο την απέρριψε χωρίς να μπεί στην ουσία της υπόθεσης επιβάλλοντας την τελεσίδικη ποινή της. "Οι δικηγόροι του Πολίτη, πεπεισμένοι ότι δεν υπάρχει οποιοδήποτε στοιχείο που να στοιχειοθετεί λίβελο κινήθηκαν νομικά και ζητούν αναίρεση ολόκληρης της απόφασης, μια διαδικασία η οποία συνεχίζεται", αναφέρει η εφημερίδα.



















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο lcitynews.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.