Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας





Στην ανάγκη άμεσης σύγκλησης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το θέμα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος δέχθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο Προεδρικό Μέγαρο τον πρόεδρο του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τον κ. Θεοδωράκη για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει και υπογράμμισε ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να το διαχειριστεί μόνη της η Ελλάδα.

«Σαφώς και έχουμε τις ελλείψεις μας ως χώρα, σαφώς έχουμε κάνει λάθη, αλλά ας μην αυταπατώμεθα. Το θέμα αυτό δε μπορεί να το διαχειριστεί η Ελλάδα, με ό,τι προσπάθεια και αν κάνει. Το θέμα έχει ξεπεράσει προ πολλού την Ελλάδα» είπε, τονίζοντας: 

«Αυτή τη στιγμή είναι ζήτημα ευρωπαϊκό και είναι και ζήτημα παγκόσμιο. Και όποιος δεν το καταλαβαίνει, τόσο το χειρότερο. Η Ευρώπη, ιδίως, οφείλει να καταλάβει τούτο: Είναι βεβαίως μια Ένωση που έχει τα προβλήματα τα οικονομικά, τα νομισματικά, τα οποία πρέπει να λύσει. Αλλά έχει και άλλες υποχρεώσεις. Υπάρχει το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο από το 2008, που καθορίζει συγκεκριμένες πολιτικές που πρέπει να γίνουν σεβαστές. Και είναι απολύτως δεσμευτικό το κείμενο αυτό».

«Εδώ χρειάζεται μια συνολική πολιτική, η οποία πρέπει να χαραχθεί από την ΕΕ σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη και ιδίως με την Ύπατη Αρμοστεία. Και σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, αλλά και σε επίπεδο μεταναστευτικών ροών και ασύλου. Πρέπει να υπάρξει λοιπόν άμεσα Σύνοδος Κορυφής» υπογράμμισε.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι η κατάσταση παραμένει πάρα πολύ δύσκολη στα νησιά και ότι πρέπει να γίνουν πολλά στην Ελλάδα, αλλά και σε επίπεδο ΕΕ. «Γιατί ακόμα και αν κάναμε τα σωστά στην Ελλάδα, δε θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις μεγάλες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Και εκεί θα θέλαμε και τη δική σας βοήθεια γιατί η Ευρώπη, το σπίτι μας, πρέπει να βρει λύσεις και για τους πρόσφυγες και άλλες λύσεις για τις μεταναστευτικές ροές» ανέφερε, επισημαίνοντας:

»Εάν δε συνεργαστούμε και με τις χώρες προέλευσης και με την Τουρκία, που είναι ο τελευταίος σταθμός πριν μπουν στις βάρκες, νομίζω ότι τα πράγματα θα δυσκολέψουν πάρα πολύ. Χρειάζεται δυστυχώς και σε αυτό το θέμα, ή ευτυχώς, μια εθνική πολιτική και σας έχουμε ανάγκη».








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο lcitynews.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.