Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Βρέθηκε το παλαιότερο μήνυμα σε μπουκάλι



Σίγουρα ο αποστολέας του μηνύματος, θα ενθουσιαζόταν αν σήμερα ζούσε και μάθαινε ότι ένα ακόμα από τα 1.020 μπουκάλια που είχε πετάξει στη Βόρεια Θάλασσα τη δεκαετία του 1900 ανασύρθηκε στη Γερμανία. Μάλιστα όπως φαίνεται το εν λόγω μπουκάλι του Τζορτζ Πάρκερ Μπίντερ θα ανακηρυχθεί το παλαιότερο μήνυμα σε μπουκάλι που έχει βρεθεί ποτέ.
Ο Μπίντερ υπήρξε ερευνητής της βρετανικής Θαλάσσιας Βιολογικής Εταιρείας και έριξε τα μπουκάλια στη θάλασσα το διάστημα 1904-1906 σε μια προσπάθεια να μάθει περισσότερα για τα θαλάσσια ρεύματα.
Η Μάριαν Βίνκλερ, συνταξιούχος ταχυδρομικός, έκανε διακοπές με τον σύζυγό της τον Απρίλιο όταν είδε ένα μπουκάλι να επιπλέει έξω από το γερμανικό νησί του Άμρουμ. Όπως είπε η ίδια την περασμένη εβδομάδα στην τοπική εφημερίδα Amrum News, μέσα στη φιάλη διακρινόταν ένα σημείωμα που έγραφε «Σπάστε το μπουκάλι».
«Ο σύζυγός μου ο Χορστ προσπάθησε προσεκτικά να βγάλει το μήνυμα από το μπουκάλι, αλλά δεν υπήρχε περίπτωση να τα καταφέρει, οπότε κάναμε αυτό που μας ζητούσε» ανέφερε.
Το ζεύγος Βίνκλερ που βρήκε το μπουκάλι και έλαβε την ανταμοιβή που είχε τάξει ο Μπίντερ
Όταν ξετύλιξαν το σημείωμα, είδαν ένα μήνυμα γραμμένο στα αγγλικά, τα γερμανικά και τα ολλανδικά που τους ζητούσε να ενημερώσουν τη βρετανική Θαλάσσια Βιολογική Εταιρεία για το πότε και το πού είχαν βρει το μπουκάλι. Ως αντάλλαγμα, μάλιστα, τους υποσχόταν ένα σελίνι ως αμοιβή.
Η Θαλάσσια Βιολογική Εταιρεία υπάρχει και σήμερα και παρέλαβε το μήνυμα με ενθουσιασμό. Όπως εξηγεί σε ανακοίνωσή της, οι διαφανείς μποτίλιες του Μπίντερ ήταν σχεδιασμένες να παγιδεύονται σε τράτες -δίχτυα που σέρνονται στο βυθό- για να αποκαλύψουν λεπτομέρειες για τα ρεύματα.
«Τα πειράματα του Μπίντερ αποκάλυψαν μια σειρά από ενδιαφέροντα αποτελέσματα, καθώς επιβεβαίωσε την άποψη των φυσιοδιφών ότι τα είδη που τρέφονται στο βυθό τείνουν να κινούνται αντίθετα στο ρεύμα» αναφέρει η Εταιρεία.
Αν και μερικά από τα μπουκάλια χάθηκαν στη θάλασσα, τα περισσότερα βρέθηκαν μέσα σε σχετικά μικρό διάστημα. Ο ίδιος ο Μπίντερ αναφέρει στις σημειώσεις τους ότι ο ρυθμός ανάκτησης των μπουκαλιών από ψαράδες έφτανε το 55% του συνόλου ανά έτος.
Όπως είχε υποσχεθεί ο Μπίντερ πριν από τόσα χρόνια, η Εταιρεία επιβράβευσε το ζεύγος Βίνκλερ με ένα παλιό σελίνι.
Όπως αναφέρει ο Independent, το ζευγάρι περιμένει τώρα την επιβεβαίωση των Παγκόσμιων Ρεκόρ Guinness ότι αυτό που ανακάλυψαν είναι όντως το παλαιότερο μήνυμα σε μπουκάλι.
Κάτοχος του σημερινού ρεκόρ είναι ένα μπουκάλι που βρέθηκε το 2013 έπειτα από 99 χρόνια στη θάλασσα.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο lcitynews.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.