Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Στον «αέρα» 800 έργα του ΕΣΠΑ – Κίνδυνος απώλειας κονδυλίων για το Νέο Λύκειο Λουτρακίου



Στον αέρα, λόγω προεκλογικής περιόδου, κινδυνεύουν να βρεθούν 800 έργα του ΕΣΠΑ που ήδη εκτελούνται και για τα οποία το Δημόσιο έχει οφειλές που προσεγγίζουν περίπου το 1 δισ. ευρώ. Αυτό προκύπτει από ανακοίνωσή του Πανελληνίου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ), που κάνει λόγο για «ορατό κίνδυνο να χαθούν εξαιρετικά σημαντικά ποσά από τα κοινοτικά κονδύλια».
Πρόκειται, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», για έργα που είναι ενταγμένα στο προηγούμενο ΕΣΠΑ, δηλαδή αυτό της περιόδου 2007 – 2013, και τα οποία αντιμετωπίζουν συσσωρευμένα προβλήματα λόγω της στάσης πληρωμών του Δημοσίου τους τελευταίους μήνες και της επιβολής των capital controls. Δεκάδες εργοληπτικές επιχειρήσεις ανέμεναν τη σταδιακή απεμπλοκή των πληρωμών, μέσα από την εκταμίευση του δανείου των 300 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προκειμένου να καταβληθούν χρήματα που ήδη οφείλονται για μια σειρά περιβαλλοντικά έργα, έργα αναπλάσεων τουριστικών περιοχών κ.λπ. Η προκήρυξη των εκλογών, όπως εκτιμά ο ΣΑΤΕ, θα αναστείλει τις διαδικασίες εκταμίευσης των χρημάτων από την ΕΤΕπ, θέτοντας σε οριστικό κίνδυνο όχι μόνο την καταβολή των οφειλόμενων, αλλά και την υλοποίηση των έργων. Η συνολική αξία τους ανέρχεται περίπου στα 2 δισ. ευρώ, από τα οποία τα περίπου 800 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ είναι αυτά που αποτελούν δεδουλευμένες οφειλές. Στην επιστολή, που υπογράφεται από τον πρόεδρο του συνδέσμου Ζαχαρία Αθουσάκη και τον γενικό γραμματέα Δημήτρη Κωνσταντινίδη, ζητείται η διακομματική συναίνεση έτσι ώστε να μην ανασταλεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου η ροή χρηματοδότησης, από την οποία μάλιστα το 40% επιστρέφει στα ταμεία του κράτους μέσα από τον ΦΠΑ του 23%, τις ασφαλιστικές εισφορές και την προκαταβολή του φόρου που αναλογεί στον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων.
Το υπουργείο Οικονομίας έχει προχωρήσει προς το παρόν σε πληρωμές ύψους 150 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 70 εκατ. ευρώ αναμένεται να καταβληθούν εντός της εβδομάδας, χωρίς ωστόσο οι εκταμιεύσεις αυτές να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, που έχει γιγαντωθεί λόγω της πολύμηνης στάσης πληρωμών. Ο φόβος εστιάζεται στο πάγωμα των διαδικασιών με την ΕΤΕπ για την εκταμίευση των 300 εκατ. ευρώ, που αναμένονταν έως τα τέλη Αυγούστου, στον βαθμό που η σχετική σύμβαση δεν μπορεί να υπογραφεί από υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Η πολύμηνη εμπλοκή τη χρονιά που οι διαδικασίες έπρεπε να επιταχυνθούν θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τους κοινοτικούς πόρους, καθώς παρά την ευελιξία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μείωση της εθνικής συμμετοχής της χώρας, δεν μπορεί να διασφαλιστεί ότι δεν θα χαθούν κονδύλια. Την ίδια στιγμή δεσμεύει και το νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014 – 2020, στο οποίο θα μεταφερθούν όλα τα έργα της προηγούμενης περιόδου που μπορούν να θεωρηθούν ως επιλέξιμα προς χρηματοδότηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι το υπουργείο Οικονομίας προωθεί την ένταξη 360 συμβασιοποιημένων έργων στην επόμενη περίοδο, ενώ άλλα περίπου 310 έργα που έχουν ήδη ξεκινήσει και υλοποιούνται αναμένεται να αποτελέσουν τα έργα-γέφυρες επιβαρύνοντας το επόμενο ΕΣΠΑ.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο lcitynews.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.