Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

“ΠΟΛΥ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ευρήματα για το εξασθενές χρώμιο στο Λουτράκι” λέει η Ειδική Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ


Σημαντικές όσο και ανησυχητικές επισημάνσειςγια την υπόθεση του εξασθενούς
αλλά και ολικού χρωμίου στο νερό στο Λουτράκι έκανε η Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΥΠΕΚΑ Μαργαρίτα Καραβασίλη.
Η ανακοίνωση των Οικολόγων Πράσινων τον Ιανουάριο έκανε λόγο για την ύπαρξη 22μg/l εξασθενούς χρωμίου σε νερό από την ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου (παρά το γεγονός ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ θεσπισμένο όριο για το εξασθενές χρώμιο υπάρχει απόφαση του μονομελούς Πρωτοδικείου Χαλκίδας τον Ιούνιο του 2010 ειδικά στην περιοχή της Μεσσαπίας για 2μg/l !!).
Έπειτα ήρθε το δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησίας» που έκανε λόγο γιαύπαρξη δεκάδων χωματερών στα Γεράνεια και τον φόβο των Επιθεωρητών για μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα στην περιοχή.
Ο κ. Λογοθέτης απέδωσε τον όλο θόρυβο για το θέμα σε συμφέροντα που «χτυπούν» το Λουτράκι αλλά έχει αποφύγει προς το παρόν να εμφανίσει τις μετρήσεις για εξασθενές χρώμιο που σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπ. Υγείας θα έπρεπε να έχει πραγματοποιήσει από την περασμένη χρονιά.
Σαν τελευταία εξέλιξη η Περιφέρεια Πελοποννήσου τον έχει καλέσει να εμφανίσει τις μετρήσεις μέχρι την Τετάρτη.
Στην επικοινωνία μας η κα Καραβασίλη ξεκαθάρισε ότι "το Υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑΔΕΝ διενεργεί αυτού του είδους τους ελέγχους και ΑΡΜΟΔΙΟΙ είναι οι Δήμοι".
Για τα αποτελέσματα των Οικολόγων – Πράσινων μας ανέφερε ότι "φαίνεται να έγιναν σε ΑΞΙΟΠΙΣΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ και τα αποτελέσματα είναι ΠΟΛΥ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ".
Η Ειδική γραμματέας του Υπουργείου μας τόνισε ότι "σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας υπάρχει το όριο των 50ppb του ολικού χρωμίου στο πόσιμο νερό και σύμφωνα με τα αποτελέσματα των Οικολόγων Πράσινων υπάρχουν ενδείξεις ότι το όριο έχει ξεπεραστεί στο Λουτράκι". (50 ppb - parts per billion - ή 50 μέρη στο δισεκατομμύριο ή 50 μg/l είναι το νομικό όριο του ολικού χρωμίου (τρισθενούς και εξασθενούς) στο πόσιμο νερό).
Μας τόνισε επίσης ότι "η Δημοτική Αρχή θα έπρεπε να κινητοποιηθεί βάσει αυτών των αποτελεσμάτων και να προχωρήσει ΑΜΕΣΑ ΣΕ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ. Υπάρχει δε η πρόσφατη εγκύκλιος του Υπ. Υγείας που κάνει λόγο για πολύ συστηματική παρακολούθηση της όλης κατάστασης".
"Η Δημοτική Αρχή όφειλε να διασταυρώσει / επιβεβαιώσει αυτές τις μετρήσεις κα να πάρει μέτρα" αφού η «Αρχή της Προφύλαξης" επιβάλλει ενόψει της πιθανολογούμενης σοβαρότητας της βλάβης για την υγεία και την ασφάλεια και το περιβάλλον, τη λήψη μέτρων προστασίας από την Πολιτεία ακόμη και ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΚΛΗΘΕΙ ΠΛΗΡΩΣ το υπαρκτό, η ένταση και η σοβαρότητα του κινδύνου» 
Η κα Καραβασίλη κατέληξε σημειώνοντας ότι  "είναι ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΑ τα ευρήματα των Οικολόγων Πράσινων και η Δημοτική Αρχή ΟΦΕΙΛΕ να εφαρμόσει την Εγκύκλιο του Υπ. Υγείας και να επιβεβαιώσει τα στοιχεία".
Όπως γίνεται κατανοητό οι επισημάνσεις της Ειδικής Γραμματέα του Υπ. Περιβάλλοντος δημιουργούν νέα δεδομένα στην υπόθεση της καταλλληλότητας του νερού στο Λουτράκι.
Ο κόσμος πλέον περιμένει μία απάντηση από το Δήμαρχο εάν όντως έχει πραγματοποιήσει τις μετρήσεις για εξασθενές χρώμιο που ζήτησε από πέρυσι το Υπ. Υγείας και αν ναι ποια ήσαν τα αποτελέσματα. Το ίδιο αναμένει και η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

πηγή : isthmos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο lcitynews.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.