Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Τι δουλειά έχει ένα ολόκληρο vintage λεωφορείο μέσα σε ένα εστιατόριο;




Είναι μεγάλο το design buzz που έχει προκαλέσει τον τελευταίο καιρό το “Loco Bus” στην Κομνηνών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (όταν ακούς ότι ένα εστιατόριο σερβίρει μέσα σε ένα αναπαλαιωμένο ελληνικό πούλμαν της δεκαετίας του ’60 θέλεις αν μη τι άλλο να το δεις με τα μάτια σου).



Το Loco Bus άνοιξε τις πόρτες του στα τέλη του περασμένου μήνα. Πρόκειται για ένα μπιστρό, κοκτέιλ – πίτσα μπαρ με έμφαση στη δημιουργική μεσογειακή κουζίνα, και head chef τον Παναγιώτη Δεληθανάση.

Το μενού περιλαμβάνει περισσότερες από δέκα διαφορετικές αυθεντικές ιταλικές πίτσες που ψήνονται σε παραδοσιακό χτιστό φούρνο, λίγα κυρίως πιάτα, και ποικιλία από ευφαντάστατα – ή και περίπλοκα- tapas και pintxos (μπουκίτσες σε οδοντογλυφίδα).



“Το λεωφορείο συμβολίζει το νοητό ταξίδι γεύσεων από την Ιταλία, στην Μασσαλία, τη Νότια Γαλλία, στη Βαρκελώνη, και πίσω στη Θεσσαλονίκη, και προσθέτει μια ιδιαίτερη σκηνογραφία στο χώρο.”

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: Καταρχήν, τι δουλειά έχει ένα ολόκληρο vintage λεωφορείο μέσα σε ένα εστιατόριο;

Ο ιδιοκτήτης Ηλίας Λόγγος με εμπειρία ετών στο χώρο της εστίασης (Εl Burrito) και της γαστρονομίας γενικότερα μας εξηγεί: “H ιδέα αυτή υπήρχε στο μυαλό μου εδώ και καιρό, αφού είδα παρατημένο σε ένα χωράφι στη Μεσσηνία το εν λόγω λεωφορείο, σε κακά χάλια.

Είναι ελληνικής κατασκευής, της ΒΙΑΜΑΞ, και χρονολογείται στην δεκαετία του ’60. Μας πήρε τρείς μήνες για να το αναπαλαιώσουμε και να το φέρουμε στη σημερινή του κατάσταση. Το πιο δύσκολο κομμάτι της αναπαλαίωσης; Τα φινιρίσματα, αδιαμφισβήτητα.”





“Προσπαθήσαμε να δώσουμε τα χρώματα της παλιά εποχής, αυτή την αίσθηση του ρομαντισμού από τα παλιά. Σκοπός μας είναι να προσφέρουμε μια ολοκληρωμένη εμπειρία , ένα ταξίδι τόσο γευστικό όσο και αισθητικό.



Στο Loco Bus σερβίρεται πρωινό δημητριακών μέχρι τις 12 το μεσημέρι…



Σύμφωνα με τον Ηλία το λεωφορείο συμβολίζει το νοητό ταξίδι γεύσεων από την Ιταλία, στην Μασσαλία, τη Νότια Γαλλία, στη Βαρκελώνη, και πίσω στη Θεσσαλονίκη και προσθέτει μια ιδιαίτερη σκηνογραφία στο χώρο.

“Με τη διακόσμηση αυτή προσπαθήσαμε να δώσουμε τα χρώματα της παλιά εποχής, αυτή την αίσθηση του ρομαντισμού από τα παλιά. Σκοπός μας εξ’ αρχής ήταν να προσφέρουμε μια ολοκληρωμένη εμπειρία, ένα ταξίδι γευστικό και αισθητικό στην δεκαετία του ’60”





Πράγματι, το Loco Bus είναι φτιαγμένο σαν σκηνικό ταινίας (του Grease κατά προτίμηση) με την ’50s και ’60s αισθητική να πρωταγωνιστεί, με τραπέζια φτιαγμένα από φλιπεράκια, και σερβιτόρες ντυμένες με ρετρό pin up φορεματάκια – πράγμα που μπορεί να χαρακτηριστεί από corny έως χαριτωμένο.

Εξ’ ολοκλήρου υπεύθυνος για την διακόσμηση και το στήσιμο είναι ο ίδιος ο Ηλίας που επιμελήθηκε ακόμα και την τελευταία λεπτομέρεια.

“Σ’ αυτό το εστιατόριο όμως δεν θα βρείτε burgers και milkshake. Δεν είχαμε σκοπό να κάνουμε ένα αμερικάνικο diner”, μας εξηγεί.





Αυθεντική ιταλική πίτσα με προσούτο, μοτσαρέλα και ρόκα, ψημένη σε χτιστό παραδοσιακό φούρνο… Ωραία. Τι φάγαμε εμείς, λοιπόν;

Κλασική ιταλική πίτσα με προσούτο, μοτσαρέλα και ρόκα, ριζότο με γαρίδες, φινόκιο, και φρέσκο χυμό πορτοκαλιού, tapas με γαλλικό ψητό κατσικίσιο τυρί, σπανιάτα, μαρμελάδα κυδώνι και τρούφα, και tapas me φτερούγες κοτοπούλου, καπνιστή πάπρικα, γιαούρτι, και τσίλι.

Μου άρεσε η ψύχραιμη και όχι χαώδης ποικιλία του μενού, αλλά στεναχωρήθηκα που δεν έχει τις προσφορές-μενού του “μεγάλου του αδερφιού”, του El Burrito. Μου άρεσε η πίτσα. Επιτέλους ένα εστιατόριο στο κέντρο με αξιοπρεπή πίτσα, ψημένη σωστά, και σε νορμάλ τιμή.

Τα κοτοπουλάκια επίσης, να γλείφεις τα δάχτυλά σου. Δεν μπορώ να πω το ίδιο για τo πιάτο με το ψημένο κατσικίσιο τυρί και τη σπανιάτα. Ίσως να ήταν πολύ ιδιαίτερο για τα γούστα μου. Το ριζότο μια χαρά.

Να σας πω και την αμαρτία μου, δεν έκατσα μέσα στο λεωφορείο – αν είστε μεγάλη παρέα ίσως δεν είναι το πιο βολικό πράγμα του κόσμου. Από την άλλη, δεν θα μπορούσα να φανταστώ ιδανικότερο σκηνικό για ένα date με πίτσα και καφέ!





Το ριζότο με γαρίδες, φινόκιο, και φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού…





Τapas με γαλλικό ψητό κατσικίσιο τυρί, σπανιάτα, μαρμελάδα κυδώνι και τρούφα…





Τapas με γαλλικό ψητό κατσικίσιο τυρί, σπανιάτα, μαρμελάδα κυδώνι και τρούφα…





Αν είστε μεγάλη παρέα το λεωφορείο ίσως να μην είναι το πιο βολικό πράγμα του κόσμου. Από την άλλη, δεν θα μπορούσα να φανταστώ ιδανικότερο σκηνικό για ένα date με πίτσα και καφέ!



Το Loco Bus είναι φτιαγμένο σαν σκηνικό 50s ταινίας (του Grease κατά προτίμηση) με τραπέζια φτιαγμένα από φλιπεράκια, και σερβιτόρες ντυμένες με ρετρό pin up φορεματάκια. Εδλω όμως δεν θα βρείτε burgers και milkshake.”





Φωτο.: Γιώργος Πλανάκης/LIFO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο lcitynews.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.